Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-отровната гъба по нашите земи

21 януари 2024, 15:42 часа

Гъбите са част от човешката диета от далечни времена. Сред тях има деликатеси с висока цена, но и опасности, свързани с брането и консумацията. В България, която е дом на хиляди видове гъби, опитните гъбари са добре запознати с тези, които могат да се консумират. Но сред тях има и някои, които са крайно отровни и опасни за здравето. В тази статия ще разгледаме някои от най-отровните гъби в България и как да ги разпознаем.

Знаете ли коя е най-отровната гъба в света и какво ще се случи, ако я изядете?

Най-отровната гъба в България

В множеството гъби, които растат на нашата земя, някои са толкова отровни, че дори малко количество от тях може да предизвика сериозни и дори фатални последствия при консумация. Нека разгледаме някои от най-опасните гъби у нас:

мухоморка

Оранжево-червен паяжинник (Amanita muscaria): Счита се за една от най-отровните гъби в България и в света. Съдържа ореланин, който може да доведе до бърза бъбречна недостатъчност и смърт след консумация.

Фолиотина: Тази гъба съдържа аматоксини, които я правят смъртоносна. Среща се в паркове, градини и гори, и предизвиква тежки отравяния.

Как да идентифицираме отровните гъби - най-надеждният метод

Мухоморка: Всъщност, мухоморките са група отровни гъби, като червената мухоморка е най-известната. Нейната популярност я прави честа, но тя е причина за много отравяния, поради което трябва да се избягва.

Отровна галерина: Расте в паркове и гори, и е трудна за разпознаване поради сходството си с ядливата гъба кичуреста пънчушка. Произвежда смъртоносна отрова и може да предизвика сериозни проблеми.

Бяла отровна орешарка: Съдържа мускарин и е изключително опасна. Подобна е на ядлива гъба, което я прави трудна за разпознаване.

Топ 5 на най-отровните гъби в България

Изборът на гъби трябва да бъде предпазлив. Незнанието и неопитността могат да доведат до тежки последствия. Сред най-отровните гъби в България са оранжево-червеният паяжинник, фолиотината, мухоморките, отровната галерина и бялата отровна орешарка. При съмнение или признаци на отравяне, е важно незабавно да се потърси лекарска помощ.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес