Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-дългата река в Европа?

12 септември 2023, 11:00 часа

Можете ли да назовете няколко европейски реки? Сред най-популярните, за които със сигурност ще се досетите, са Рейн, Темза, Сена. Те обаче не са сред най-дългите. Най-дългата река в Европа, както и нейните 9 подгласнички ще ви изненадат. Всички те с изключение на една преминават през Русия в Източноевропейската равнина. Най-дългата река в Европа също е в Русия, а най-дългата река в ЕС мие и родния ни бряг. Вижте кои са тези реки и каква любопитна информация сме ви приготвили за тях.

Най-дългата река в Европа

Най-дългата река в Европа извира от езерото Селигер във Валдайските възвишения в Русия, преминава през 4 града с милионно население и се влива в Каспийско море. Носи името Волга, чиито произход се свързва с древното марийско име на реката Волгыдо, което ще рече „светла“ ли с Болга – дума, свързана с живеещите на бреговете ѝ волжки българи. Най-вероятният произход на съвременното име на реката е свързан с праславянското Vьlga, което простичко ще рече вода. Стари имена на реката с дължина от 3530 километра са Итил и Ра.

Откъде извира река Искър?

Любопитни факти за най-дългата река в Европа

  • Любопитен факт за тази река, оставаща извън територията на ЕС е, че дължината ѝ в миналото е била със стотина километра по-голяма – 3692 километра. Как е възможно това? Как се скъсява река? Отговорът на тази загадка се крие в построените по течението на Волга язовири.
  • Друг любопитен факт за Волга е, че макар да е най-дългата река в Европа и една от най-големите в световен мащаб, тя не е най-дългата в Русия, а се нарежда на трето място. Как е възможно това? Да не забравяме, че Русия има и части, разположени извън Европа, където именно протичат двете по-големи от Волга руски реки.
  • Любопитно е, че делтата на Волга е променяла през вековете своето местоположение – факт, който също не е магия, а е свързан с повишаване на нивото  на  Каспийско море.
  • Реката е вдъхновение за много творци и е свързана с поеми, пиеси, песни, живопис и дори с филми.

Най-дългата река в ЕС

Както знаем Русия е извън ЕС, макар да е разположена частично върху Стария континент, което ще рече, че Волга не е най-дългата река в ЕС. Дунав – реката, която се явява естествена северна граница на страната ни, е най-дългата река в ЕС.

Коя е най-пълноводната река в България?

Тя преминава през 10 държави, разположени в Централна и Източна Европа, което отрежда на Дунав първото място по този критерий. Извира от планината Шварцвалд в Германия и се влива в българската част на Черно море. Дължината ѝ от 2860 километра я поставя на второ място по дължина в Европа и най-едно от челните в света.

Старото име на най-дългата река в ЕС е Истър, а съвременното си Дунав получава от местния падеж на праиндоевропейската дума *dānu, която се превежда „река“. Явно съвременните имена на най-големите европейски реки са кръстени по-скоро на водата или директно се наричат реки, а не носят имена на божества или не са свързани с интересни истории. Това обаче не означава, че липсват любопитни факти за река Дунав.

Такъв любопитен факт е например, че Дунав е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток. Подобно на Волга тя е вдъхновение – на нея са посветени или с нея са свързани песни, филми, поезия и проза, като си струва да отбележим марша „Тих бял Дунав“ за Ботевата чета и известния валс на Йохан Щраус „На хубавия син Дунав“. Дунав се слави и с красотата си. По поречието на реката има десетки природни паркове, биосферни резервати, защитени местности, национални паркове и защитени природни зони.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес