Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-дългата река в Европа?

14 юли 2022, 12:00 часа

Повечето градове в Европа са построени в близост до реки. Близостта на водоемите за тях е основният транспортен и икономически компонент.

Реките на Европа са много различни по размер и изобщо не е необходимо най-големите европейски градски селища да са били построени върху големи водни артерии. Ето коя е най-дългата река в Европа и ще бъде обсъдена по-долу.

Волга е най-дългата река в Европа и в европейската част на Русия

Дължината на река Волга е 3531 км, което я прави най-дългата река в Европа. Въпреки това в сравнение със световни рекордьори като Амазонка и Нил, Волга изостава много по размер. От друга страна, за малка Европа реката има доста голяма дължина.

Произхожда от Валдайското възвишение, където текат много реки от източната част на Европа. Движи се по югоизточната част на Русия през Средноруското възвишение. Близо до Уралските планини завива на юг и се влива в Каспийско море.

Главната река на Източна Европа е с надморска височина от 228 метра, а устието с нейните разклонения се намира на 28 метра под морското равнище. Въз основа на естеството на потока тя се разделя на 3 компонента: горен, среден и долен.

Водовземната площ, която заема 8% от територията на Русия, е 1360 хиляди км. Съдържа повече от 150 000 реки с различна дължина и ширина.

Проверете коя е най-широката река в България?

Дунав е най-дългата река в Западна Европа

Дунав се простира на 2860 км, тя е вторият рекорд в Европа и първият в Западна Европа. Започва от Германия и по пътя завзема териториите на 10 държави. По крайбрежието на реката има няколко столици. Устието на река Дунав е Черно море.

По цялото крайбрежие на река Дунав природата забележимо се променя. По трасето можете да срещнете ледници, планини, долини и хълмове, горски зони и плата.

Водната повърхност на втората по дължина река в Европа има жълто-кафяв цвят, това се дължи на голямото количество тиня, изнесена от сушата. Поради това Дунав принадлежи към мръсните водоеми и в същото време е най-многоводната река в Западна Европа.

Урал - границата между Европа и Азия

Дължината на река Урал е 2428 км. Извира от най-високата точка на връх Кругляя сопка, която се намира на границата на Башкортостан.

Реката, преминаваща през териториите на Русия и малка територия в Казахстан, завършва пътуването си в Каспийско море. Горното течение на реката е условна разделителна линия между Европа и Азия.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес