Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата защита от гръмотевици за електрическите уредите?

13 април 2023, 15:33 часа

Всеки собственик подхожда по свой начин към защитата на собствеността на дома от гръмотевични удари. Мнозина пренебрегват това като използват домашно приготвени устройства. Тези, които се нуждаят от наистина ефективна защита срещу гръмотевични бури, избират специална система за мълниезащита. Мълниезащитата може да бъде външна, предпазваща от директен удар на мълния, и вътрешна, предотвратяваща последствията от електрически разряди. В идеалния случай се препоръчват и двете.

Външни мълниезащитни системи

Методът на външна защита е представен от две опции:

1. Традиционна или пасивна система - висок метален щифт (гръмоотвод) и заземителен контур, свързани помежду си с метален токопровод.

2. Активни - по-скъпи, но по-ефективни и компактни. Основната разлика е способността на гръмоотвода да създава привличане на мълния поради йонизацията на околния въздух, премахвайки опасността от защитените обекти.

Стряскащо: 80% от сградите у нас не са защитени срещу мълнии

Вътрешна защита от гръмотевици

Вътрешната защита от гръмотевици е проектирана да изпълнява малко по-различна роля, като допълва работата на външната система. Основната й задача е да предпазва електрониката, комуналните услуги и други засегнати обекти от мощни електромагнитни полета, генерирани по време на гръмотевична буря. Вътрешното оборудване сред основните му компоненти включва мълниеприемници и ограничители на напрежение, монтирани в специално табло.

В случай на силен удар, полупроводниковите резистори в основата на системните компоненти поемат тежестта на удара. В зависимост от това кои резистори, за еднократна или за многократна употреба, са монтирани, след удар от мълния те трябва или да бъдат заменени или да се ремонтират сами.

Проблеми при избора на защита от гръмотевици

Трудно е да изберете сами мълниезащита. Проблемът се състои в необходимостта от анализ и оценка на цялата съвкупност от експлоатационни условия, в които ще работи оборудването, с последващото им сравнение със специфичните характеристики на неговите елементи. Именно поради тази причина проектирането, сглобяването и инсталирането на мълниезащитни системи е задача на специалистите.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес