Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е наистина най-древната професия?

14 септември 2024, 06:00 часа

Когато се използва словосъчетанието „най-древната професия“, то обикновено се натоварва преди всичко с иронично, вулгарно и неприлично значение – и всичко свършва дотук. Рядко някой се замисля по-задълбочено за неговия смисъл. Впрочем, надали хората може да бъдат обвинявани за този подход – повърхностното мислене, за съжаление, е основният белег на съвременната епоха.

А всъщност „най-древната професия“ е не това, което обикновено (и съвсем глуповато-повърхностно!) се има предвид. Защото най-древното занимание, което може да се определи като професионално, е шаманизмът.

Възникване и история на шаманизма

Още: Най-подходящата професия според зодията ви

Думата „шаман" съществува на много езици и е заемка през руския от езиците на сибирските племена на евенките – народност от тунгуско-манджурското семейство. Коренът „ша" означава "знание", а наставката „ман" показва склонност към нещо. Така „шаман“ буквално означава „човек, който знае неизвестното за другите“. Според друга версия думата идва от санскрит и означава „вслушване“.

Шаманизмът съществува отпреди 30 хиляди години (през палеолита), а вероятно и много по-рано. Шамански практики се срещат в различни части на Земята: в Азия, Северна и Южна Америка, Африка, Австралия и Океания. Той е бил широко разпространен в Китай, Корея и Япония. Така, например, в Китай както мъже, така и жени можело да бъдат шамани; а в Корея и Япония по-често именно жените, с редки изключения, ставали шамани. Между другото, в Япония шаманизмът се развива в религията шинтоизъм, която е държавна религия чак до 1947 г.

Впрочем, някои изследователи не класифицират шаманизма като религия, понеже е доста различен в различните части на света.

Модерен шаманизъм

Още: Работещите в тези професии най-често страдат от депресия

Шаманизмът съществува и до днес. Изследван е от етнографи, културолози и филолози. Шамански практики се срещат в школите на „Ню Ейдж“ и в психотерапията. Филми, изложби и книги са посветени на темата за шаманизма (например, романите на Карлос Кастанеда).

Същност на представите за света

Шаманизмът се основава на идеята, че всеки обект във Вселената (човек, птица, дърво, камък, езеро) има свой собствен дух и характер. Шаманът се смята за избрано същество, способно чрез специални практики да установява контакт с духове.

Шаманите се раждат, а не стават тепърва такива. Съществува дори „шаманска болест“. Смята се, че много преди да се осъзнае като шаман, човек изпитва определени симптоми: главоболие, обсесии, необясними страхове, пророчески сънища. За да бъде пълноправен шаман, се преминава през особен ритуал-посвещение от три етапа:

Още: В кой ден от седмицата се прави прощъпулник

- вътрешни мъки и изпитания от духове;

- ритуална „смърт“;

- „възкресяване“ („раждането“ на шамана).

Социална роля

Вярванията в шаманизма се състоят в следното: благодарение на контакта с добрите духове и противопоставянето на злите, шаманът контролира природните стихии, лекува болести, дава успех в лова и предпазва от бедствия. Също намира изгубени души на починали хора и им намира убежище. Накратко, отговорностите са много. Затова шаманът се радва на голямо уважение сред племето въпреки, че не е официален вожд.

Външен вид и атрибути

Шаманите носят ритуални одежди. Обикновено те са ярки и пъстри, украсени с панделки, пера и мъниста. Костюмите често изобразяват животни: елени, мечки, птици. Смята се, че това доближава шамана до природата и му помага да се докосне до духа. Ето защо в дрехите можете да намерите рога, животински кожи и опашки.

Транс

Процесът на общуване с духовете позволява на шамана да улови „вълната“, да отвори вътрешния си поглед и да установи връзка с всеки обект в околния свят.

В същото време той навлиза в състояние на променено съзнание, известно като „транс“ (в източните школи медитацията е близка до него). В това състояние той общува с духовете, моли ги за застъпничество или се изправя срещу тъмните сили. Ако ритуалът съвпадне с благоприятни обективни обстоятелства, се смята, че е успешен и шаманът е излекувал болест, намерил е нещо изгубено, предизвикал е дъжд и т. н.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес