Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е билката, позната като "древния аспирин", и защо е толкова полезна

02 февруари 2022, 19:40 часа

Има един продукт в сферата на билките, който е известен в природната медицина под името нони (Morinda citrifolia), който е плод горчив на вкус и с неприятен мирис, но е много полезен и лекува много болести. Наричат го още "древния аспирин", известен е и като "индийска черница", като растението е единствено по своя род, със своето количество и качество на съдържание на витализиращи вещества. Пълно е с аминокиселини и микроелементи, като в съчетание те имат невероятен ефект.

Растението бива използвано още от дълбока древност в Полинезийския район, където моряците често правели околосветски пътувания и така го разпространявали. Малките нони плодове представляват смесица между смокиня и картоф, криещи в себе си невероятни свойства, чието съчетание не се намира в нито един плод или зеленчук, който ни е познат.

Лечителите в племената от хиляди години го използвали за лечението на треска, възпалителни процеси, разстройство, запек, животински ухапвания, ужилване от насекоми и т.н. По-късно това растение попада в научни лаборатории и така се разбира за неговите лековити свойства, поради които се използва днес.

Най-силна комбинация за използване включва цялата част на растението – плодовете, стъблата, листата и корените му. От лабораторните изследвания се е установило, че едно от основните вещества в растението е ксеронинът, съдържащ се в голямо количество. Ксеронинът е вид алкалоид, който се намира в малки количества в клетките на всеки жив организъм. Отнася се към групата на биоактивните вещества -  иридоиди.

Неговото действие е свързано с процеса на реактивиране  на ендокринните жлези в човешкото тяло, отслабващи в процеса на стареене. Друг вид вещество, като аминокиселината триптофан, която се съдържа в растението, действа върху работата на епифизната жлеза, повишавайки производството на хормони като серотонина и мелатонина. Така помага за регулирането на промените в настроението, процеса на заспиването и събуждането, действайки против депресия.

Как растението нони помага на нашето здраве?

·        Покрива нуждите  на организма ни от аминокиселини и минерални вещества.

·        Помага за мускулното развитие, възпрепятствайки дегенеративните процеси.

·        Регенерира клетките в организма.

·        Стабилизира цикъла на съня.

·        Възпрепятства честите промени в настроението.

·        Има силен антиоксидантен ефект.

·        Прилага контров над деленето на клетки и действа превантивно на раковите такива.

·        Засилва имунитета.

·        Действа против възпаления.

·        Намалява алергични оплаквания.

·        Помага при стомашно-чревни проблеми.

·        Дава енергия на човешкото тяло.

·        Влияе върху произвеждането на хормони и функционирането на ензими.

Нони може да се приложи при алергии, артрити, астматични пристъпи различни видове болки (вкл. болки в главата), наднормено тегло, депресии, недостиг на енергия, проблеми с менструацията, изграждането на мускулна маса, инсулти, склероза и много други.

Внимание! Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес