Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя държава има най-много съседи - цели 14

12 юни 2024, 15:00 часа

Русия, най-голямата държава в света, е известна не само със своите огромни размери, но и с броя на съседите си. С цели 14 съседни държави, Русия има най-много съседи от всички страни в света, а общата дължина на нейните граници е внушителните 57 791 км – най-дългата граница в света. Тази уникална географска позиция прави Русия изключително интересна и важна на международната сцена.

Жечпосполита - кои 2 европейски народа са съставлявали тази дуалистична държава

Границите на Русия в Европа

В Европа, Русия граничи с девет държави: Грузия, Латвия, Украйна, Норвегия, Финландия, Литва, Полша, Естония и Беларус. От тези девет държави, границата с Украйна е най-дългата. Европейската част на Русия е добре свързана с много от бившите съветски републики, което е наследство от времето на Съветския съюз. Връзките с тези страни са от стратегическо значение за Русия, както в икономически, така и в политически план.

Русия

Границите на Русия в Азия

В Азия, Русия има пет съседни държави: Китай, Монголия, Казахстан, Азербайджан и Северна Корея. Тези граници показват разнообразието и мащаба на руската територия. Особено важна е границата с Китай, която е от ключово значение за търговските и икономически отношения между двете страни. Монголия и Казахстан също имат значителни културни и исторически връзки с Русия. Северната граница с Корея пък подчертава стратегическото значение на Русия в контекста на източноазиатските геополитически въпроси.

Само с кои 2 държави не граничи Бразилия в Южна Америка

Уникалната географска позиция на Русия

Представете си размера на страната – Русия всъщност свързва Северна Корея с Норвегия. Това невероятно географско разположение позволява на Русия да има влияние и достъп както до Европа, така и до Азия. Границата на Русия е не само най-дългата в света, но и преминава през различни климатични зони и географски особености – от арктическите студове на Северния Ледовит океан до топлите брегове на Черно море.

Русия е уникална с огромната си територия и броя на съседите си. С цели 14 граничещи държави, тя е важен играч както в Европа, така и в Азия. Независимо дали става дума за история, икономика или геополитика, Русия продължава да играе ключова роля на световната сцена.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес