Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой според зъболекаря е най-добрият завършек на всеки ден?

11 септември 2023, 19:44 часа

Пренебрегването на добрата хигиена на устната кухина преди лягане бързо ще предизвика разходи и „принудително приятелство“ със зъболекаря. Затова е препоръчително да спазвате няколко полезни правила.

Добър навик

Милиони хора по света започват сутринта си с миене на зъбите всеки ден. Някой го прави веднага след събуждане, други след закуска. Но малко хора отиват на работа или училище с неизмити зъби. Много хора обаче забравят, че е необходимо да се повтори тази процедура и вечер преди лягане. И по този начин нанасят сериозни щети не само на здравето, но и на семейния си бюджет и финансово благополучие.

Зъболекарят Руслан Карпатов обясни защо игнорирането на призивите на колегите му за задължително вечерно ползване на четката за зъби ви излиза по-скъпо.

Хората, които редовно „забравят” да чистят зъбите си вечер, са 3 пъти по-предразположение да имат кариес, пародонтоза и други проблеми в устната кухина. Лечението им по правило е много скъпо, напомня зъболекаря.

Той също така подчерта, че лошият дъх би могъл да е маркер за такава „хронична небрежност“.

Учени: Погледнете зъбите си и ще разберете колко ще живеете

Зъболекарят подчерта, че почистването на зъбите точно преди лягане ще е от полза да се избегне натрупването на опасни бактерии в устната кухина. И също така ще можете да поддържате емайла на зъбите си здрав и бял.

Между другото, както отбеляза д-р Карпатов, ако човек не почиства добре зъбите вечер дълго време, тогава плаката може в крайна сметка да стане на зъбен камък. В този случай почистването на емайла може да бъде дори по-скъпо от лечението на кариес.

Ако не ползвате четката си за зъби вечер, останалите частици храна между зъбите ви ще изгният и опасните патогени ще се увеличат значително. В такива условия ще бъде изключително трудно да се поддържа здравето на зъбите, а лечението им гарантирано ще остави дупка в семейния бюджет, предупреждава зъболекарят. А и посещението на стоматологичния кабинет няма да закъснее.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес