Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой плод да консумирате редовно за здраво сърце и качествен сън ?

14 август 2023, 16:58 часа

През лятото има огромно разнообразие от плодове за всички вкусове. Вишните може би не са любим плод на много хора, но пък са изключително полезни и е добре да ги консумирате редовно. Те съдържат огромно разнообразие от витамини и минерали – витамин А и С, фосфор, калций, калий и др.

Ползите от редовната консумация на вишни:

  • Борят се с възпалителните процеси и оксидативния стрес

Вишните се справят с възпалението и стреса и по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми. Според някои изследвания това се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства, които имат. Това е и причината вишните да са едни от най-полезните за сърцето плодове. Според някои учени вишните и сокът от тях помагат за понижаване на кръвното налягане и холестерола.

  • Намаляват болката в мускулите и спомагат за по-бързото възстановяване след физическа активност

Вишните имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни полифенолни съединения и това води до намаляване на възпалението в резултат на интензивни физически упражнения, по-бързо човек се възстановява след спорт и значително се облекчават мускулните болки.

Най-вкусният сладкиш с вишни - ще си оближете пръстите

  • Подобряват паметта и функциите на мозъка

Храните, които са богати на антиоксиданти, са полезни за здравето на мозъка, а вишните са точно такива. Подобно на горските плодове, те са едни от най-добрите за когнитивната функция. Антоцианините, които се съдържат в тях, имат благоприятен ефект върху паметта и мозъчната функция. Вишните помагат човек да се предпази от старчески забрави.

  • Повишават имунитета

Вишните съдържат флавоноиди – растителни пигменти, които са антиоксидантни и поддържат имунната система, като се борят успешно с различни видове вируси и бактерии. Във вишните има голяма количество антоцианин – вид флавоноид, който има антимикробни свойства и помага в борбата с инфекциите и бактериите.

  • Помагат за качеството на съня

Във вишните се съдържат още и триптофан и мелатонин – аминокиселини, които помагат на организма да се отпусне и човек да има здрав и спокоен сън и да се регулира циркадния ритъм на тялото.

Няма значение дали ще хапнете вишните пресни, под формата на сок или като сладко/конфитюр, все ще бъдат полезни за здравето.

  • Подобряват функциите на храносмилателната система

Както е известно плодовете са богати на фибри, което се отнася и за вишните. Благодарение на това те оказват благоприятен ефект върху храносмилането и помагат при проблеми като запек и диария.

Как да направим вкусен сироп от вишни с мед?

  • Поддържат здравето на костите

Вишните съдържат калций, който е изключително важен за костите. Редовната им консумация помага за поддържане на костната плътност и предотвратяване на развитието на остеопороза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес