Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой френски град е столица на остров Корсика?

04 юни 2024, 09:33 часа

Главният град и своего рода столица на френския остров Корсика е Аячо – родното място на Наполеон. Тук не можете да изминете и стотина метра, без да срещнете изображение на Бонапарт, било то пиедестал, рекламен плакат или магазин за сувенири.

Населението му според преброяване от 2000 г. е 58 хил жители. Има цели търговски улици, добре развит сектор на услугите и, разбира се, туристическа индустрия. Този отрасъл в Аячо се състои от плажен туризъм през лятото, културен туризъм през зимата и... риболовен туризъм през цялото време.

Недалеч от Аячо се намират невероятно живописните, особено по залез слънце, Кървави острови (Sanguinaires).

Климат

Бреговете на Корсика се мият от Средиземно и Тиренско море. В Аячо е доста топло. Средната температура е около +15˚C. През лятото средният максимум остава на +26˚C. Средният минимум през трите зимни месеца е около +4,5˚C. С други думи, Корсика има почти идеален климат.

Генуа продава на Франция остров Корсика

Забележителности и атракции

Къщата на Бонапарт

Перлата на Аячо, която привлича туристи от цял ​​свят, е Casa Bonaparte, разположена в стария квартал на града. Да, това е именно къщата, в която е роден и прекарал детството си легендарният Наполеон.

„Салонът на Наполеон“

Този салон може да бъде посетен, като се качите на втория етаж на кметството. Невидимото присъствие на Бонапарт е видимо тук навсякъде: портрети, бюстове и медали с неговия образ.

Катедралата Sainte-Marie

Старият град е интересен и с катедралата Sainte-Marie. Това е удивителен храм, където все още се пази мраморния купел, в който е кръстен Наполеон. Един от параклисите на катедралата е украсен от „Богородица със Свещеното сърце“ от Й. Дьолакроа (1798-1863).

Площад „Летисия“

Този площад, кръстен на майката на Наполеон, е увенчан с бюст на императора. Това е чудесно място да постоите, да нахраните гълъбите с франзела и да помечтаете за велики дела.

Дворецът „Феш“

Друга обител на красотата е дворецът на кардинал Феш, чичото на Наполеон Бонапарт. Сред колекцията с италиански картини от ХV и ХVІ век можете да видите творби на Ботичели, Лоренцо ди Креди, Веронезе и Тициан. До двореца се намира параклис, построен от Наполеон III специално за останките на семейство Бонапарт.

Площад „Аустерлиц“

Place d'Austerlitz е шумно и многолюдно място. Тук на входа има бутик със сувенири за Наполеон. А от върха на каменна пирамида самият той наблюдава градската суматоха, към него водят две тесни стълби.

Кървавите острови

Великолепен насип води директно до крепостта Жете, гледката е вдъхновяваща. Именно оттук тръгват ежедневно екскурзии към Кървавите острови. Този архипелаг е забележителен с това, че островите му се състоят от розов порфир. Сред интересните неща тук са две древни генуезки крепости - Ла Парата и Кастелучио, както и фар от 19 век.

Катедралата „Успение на Пресвета Богородица“

Тази катедрала е построена в края на 16 век от известния италиански архитект Джакомо дела Порта. Днес е един от паметниците на бароковата архитектура. През 1771 г. именно в нея е кръстен Наполеон Бонапарт.

Музей за историята на Корсика

Музеят е открит през 1988 г. Той представя стотици експонати, които ясно демонстрират богатата и жизнена история на френския остров. Сред най-ценните експонати в колекцията са исторически документи, карти, монети, превозни средства и някои произведения на изкуството.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес