Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-големият средиземноморски остров на Африка?

16 юли 2024, 14:00 часа

Туристите ще открият на най-големия африкански средиземноморски остров прекрасни плажове, чисто море, отлични хотели, таласотерапия, ориенталски привкус и европейско ниво на обслужване. Това е тунизийският остров Джерба ​​- с неговите 514 кв. км най-големият край бреговете на Северна Африка.

Животът на Джерба ​​винаги е бил свързан с морето - в продължение на три века островът служи като база на берберските пирати, които всявали ужас сред цялото християнско Средиземноморие. Днес техните потомци получават добри доходи от туризъм, занимават се с риболов, отглеждат маслини и най-вкусните фурми на африканския бряг.

Коя е най-малката държава в Африка

Плажове

Джерба ​​не е безкраен плаж, както може да изглежда на картата. Голяма част от бреговата линия са кални брегове, глина или смес от скали и пясък. А тюркоазено море и фин бял пясък ще намерите в североизточната част на острова – там наистина е както го описват в туристическите брошури. Повечето от плажовете тук са заети от хотели. Всеки хотел отговаря за собствения си участък от плажа - извозват боклука, пресяват и изравняват пясъка, почистват морето от водорасли. Хотелските шезлонги и чадъри от палмови клони са безплатни за гостите. На брега няма промишлени съоръжения, а селищата са сравнително редки, така че морето е много чисто.

Освен волейбол, камила и конна езда, може да се насладите на водни спортове – дават се под наем джетове, уиндсърф, кайтсърф, може да се издигнете над морето с парасейл. За процедури със специфичната таласотерапия се използват водорасли, морска кал, етерични масла и медицинска глина „гасул“, която се донася от подножието на мароканския Атлас. Някои от най-популярните таласопроцедури имат характерни названия: „Строен силует“, „Антистрес“, „Леки крака“, „Антитютюн“, „Антицелулит“, „Здрав гръб“.

Кой е най-големият град в Африка

Шопинг

Както и преди стотици години, най-ценният сувенир от Джерба ​​е тунизийски килим. Печатът ONAT на гърба потвърждава неговия произход, правилната плътност и точния брой възли.

В магазините на острова има много кожени изделия - чанти с всякакви размери, портмонета, колани, чехли с извити върхове.

Любителите на екзотиката ще се насладят на дървени кукли в национални носии и традиционни тъпани „дарбука“, покрити с козя кожа. Сред масивните сребърни бижута в берберски стил интересни са „схаб" с парченца амбра, които излъчват лек аромат при контакт с кожата.

Кухня и ресторанти на Джерба

Менюто на всяко уважаващо себе си заведение включва лютива месна супа „шорба", пикантни колбаси „мергес", сладки чушки, пълнени с агнешко „фефел махши", печено агнешко "тагин" и, разбира се, падишахът на местната кухня - кус-кус със задушено месо и зеленчуци. Друга незаменима част от всяко угощение е „хариса“ - лют, гъст сос от червен пипер, чесън и зехтин. Заслужават внимание току-що уловената риба и морските дарове. Най-доброто място за това е заливът на град Хумт Сук, известен със своите рибни ресторанти.

Развлечения и атракции

Гюстав Флобер, който посещава острова през ХІХ век, го намира „покрит със златен прах, зеленина и птици“. В Джерба, освен другите забележителности, наистина има много маслинови горички, финикови палми, а розовите фламинго зимуват в плитките тукашни лагуни от октомври до март.

Тези, които искат да се потопят в ориенталската екзотика, ще я намерят в Хумт Сук - главният град на острова. По същество той представлява голям базар с лабиринт от тесни улички, алеи, търговски зони и сводести пасажи, наситени с ухания на подправки и дим от наргилета. Феновете на „Междузвездни войни“ ще видят тук кръчмата, където имперските щурмоваци се опитват да арестуват Люк и Оби-Уан Кеноби.

Климат

Зимата в Джерба ​​е умерено топла и слънчева, с редки дъждове, а морето е студено за плуване. Плувният сезон започва в края на април и островът се изпълва с туристи. През лятото практически няма дъжд. През деня е горещо, но морският климат на острова омекотява жегата.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес