Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-известният коктейл в света ?

13 ноември 2023, 11:01 часа

Към днешна дата добре познатият коктейл "Шприц" (Spritz) не просто е напитка - той е своеобразен феномен, който е вече добре познат в цял свят и съчетава италианска елегантност и удоволствие в едно. Създаден в средата на 19-ти век по време на Австро-Унгарската империя, като този коктейл е далеч повече от просто модерно лятно удоволствие.

За някои австрийци по време на Австро-Унгарската империя италианското вино е било твърде тежко на вкус и затова те често искали от кръчмарите да им пръснат (“spritzen”) малко газирана вода, за да го разредят. През 1919г. в Падуа е създаден добре познатият ни коктейл “Аперол Spritz”, а година по-късно е последван от яркочервения горчив диджестив “Селект”, чийто първи ценители са от района на Венеция – Кастело. При създаването на тези ликьори са използвани различни настойки от билки и корени.

В основата на "Шприц" стои хармонично съчетание от пенливо вино "Просеко", италиански ликьор - обикновено "Кампари" или "Аперол", и газирана вода. Съчетаването на тези съставки създава освежаващ, леко горчив, но и леко сладък вкус, който печели сърцата на любители на аперитиви и коктейли в цял свят.

Коктейл Мимоза с портокал и ананас: Специално за дамите

Въпреки че "Шприц" е бил първоначално възприет като летен коктейл, в последно време той преживява впечатляващо завладяване на американския коктейл сценарий. Според Ен Ай Кю (NIQ), "Шприц" се изкачва в топ 10 на най-поръчваните коктейли в САЩ. Неговата известност не е ограничена само до горещите летни месеци, както е било преди време. Вместо това, хората се наслаждават на този коктейл през цялата година, като се превръща в предпочитан избор, особено сред представителките на нежния пол.

Продажбите на "Шприц" в САЩ нарастват, като привличат вниманието не само на тези, които търсят лек и освежаващ коктейл, но и на тези, които обичат да експериментират с различни вкусове и съставки. Този коктейл, който както вече споменахме е бил създаден в средата на 19-ти век в Австро-Унгария, сега преоткрива своя обаятелен вкус и въздействие върху хората.

Италианските ликьори "Кампари" и "Аперол" играят ключова роля в успеха на "Шприц". Продажбите на "Аперол" в САЩ нарастват, а този ликьор се превръща в неотменна съставка в коктейла. Компанията "Кампари груп" отчита значителен ръст в продажбите на своите италиански ликьори в САЩ, което допринася за общия успех на "Шприц".

Коктейл Кир Роял с касис: Освежи деня си

Важно е да се отбележи, че успехът на "Шприц" не е просто резултат от вкусовата му хармония. Той дължи част от своя успех на социалните мрежи, където хората го споделят като своеобразен ритуал за наслаждаване на моменти с приятели. Коктейлът става още по-известен и добре познат след появата му в сериала "Белият лотос", където се превръща в предпочитана напитка сред героите.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес