Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-говоримият език в Европа?

27 септември 2023, 08:08 часа

Знаете ли колко езика се говорят на Стария континент? Наричаме Европа именно така не защото е първият образувал се континент, а защото е свързан с развитието на цивилизацията, с техническата революция и Великите географски открития, с културата и езиците. Европа е и люлка на най-говоримият език в целия свят. А знаете ли дали той е и най-говоримият език в Европа?

Най-говоримият език в света

Най-изучаваният език в световен мащаб е английският. Той е и официален език за цели 67 държави и за множество големи международни организации като Организацията на обединените нации, ЕС, Световната търговска организация, Международния валутен фонд. и др.

Още: За колко време се научава най-трудният език в света?

Възникнал през 16-ти век и разпространил се по света по време на възхода на Великобритания като колониална сила, английският език изненадващо не се оказва най-говоримият език в Европа, но пък е най-говоримият в света и заема ключовото място в културата, изкуството и политиката. Най-говоримият език в света – английският – е сочен като език, говорен от над 1,452,000,000 души, следван от китайския, говорен от 1,118,000,000 души, а на трето място в света е Хинди, говорен от 602,200,000 души. Важно е да уточним, че това са данните към 2022 година, тъй като ситуацията е възможно да се промени, както се е и променяла през годините и е важно да бъде посочено времевата валидност на данните.

И докато английският е най-говоримият език в света, то езикът с най-много от т.нар. native speakers – тоест хора, за които езикът е роден, е китайският, следван от испанския, като английският заема в тази класация едва третото място според същия сайт. Любопитен факт е, че третият по говоримост език в света – Хинди тук остава на четвърто място, като същият се отличава и с множество диалекти, които  ярко се отличават един от друг и създават езикова бариера между говорещите ги до степен пълно неразбиране. Английският обаче, който е най-говоримият език в света, изненадващо се оказва на по-задно място в класацията за най-говоримия език в Европа.

Най-говоримият език в Европа

Ако погледнем към територията на нашия континент, въпросът кой е най-говоримият език в Европа има различен отговор от този в световен мащаб. 24 са официалните езици на ЕС, но ЕС далеч не означава цяла Европа. Най-разбираем език също не означава най-говорим. Може ли да се окаже, че езикът, който се изучава най-често и се разбира от най-много хора всъщност не е най-говоримият на Стария континент? И тук отговорът на въпроса кой е най-говоримият език в Европа ни изненада. Очаквахме това да е английският с тези 300-400 (според различните източници) милиона души, за които е роден език. Голям процент обаче от тези стотици милиони души живеят извън Стария континент и така в Европа броят на жителите на континента, за които английският е роден език, е под 100 милиона – около 70, което подрежда английският език на четвърто място по говоримост в Европа. Второто е третото място са за немския и френския език – отново изненада, нали? А най-говоримият език в Европа е руският.

Още: Председателят на Държавната дума: Английският е мъртъв език, да учим китайски

С над 120 милиона души, за които руският език е роден език, той заема първото място като най-говоримият език в Европа. Русия е извън ЕС, така че ако се вълнуваме от най-говоримия език в ЕС, то отговорът ще е друг – немски и френски. Европа обаче не е само ЕС и така руският остава на първо място по говоримост на стария континент, макар да не е изучаван масово като английския, френския и немския езици. Вероятно причините за това се коренят във факта, че Русия е най-голямата държава на континента с най-многобройно население – фактор, от които пряко зависи и най-говоримият език – колкото повече хора говорят даден език като роден или като втори език, толкова по-говорим е той, естествено, но това не го прави нито най-популярен, нито най-изучаван, нито най-използват на цялата територия на континента, където английският е безспорния фаворит – познат на най-много от европейските граждани, извън Русия.

Източник: "Етнолог"

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес