Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-големият град на река Осъм?

14 октомври 2024, 18:13 часа

Осъм е една от най-значимите реки в нашата страна, въпреки че често остава в сянката на по-големите Искър, Марица и Тунджа. Със своите 314 км дължина, тя заема почетното пето място сред най-дългите реки в България. Днес ще разгледаме по-подробно населените места, разположени по нейното течение.

Колко градове има на река Осъм

1.Ловеч

На първо място, безспорно се откроява град Ловеч.През Възраждането е известен като Алтън Ловеч (Златният Ловеч). Тук е преподавал и видният ни писател Петко Славейков. Ловешкият комитет е бил централен за дейността на Апостола на свободата. Емблемата на града е Покритият мост на Кольо Фичето - единствен по рода си на Балканите. За съжаление, оригиналният мост е бил изгорен, но е възстановен с максимална точност.

2.Троян

Троян е вторият по големина град, разположен на река Осъм, с история, простираща се далеч в древността. Името на града остава загадка, въпреки някои предположения, че произлиза от древния славянски бог Траян, което все още не е доказано. За съжаление, по време на Османската империя Троян е бил три пъти опожаряван от кърджалии, като последния случай е през 1877 година, когато градът е унищожен от отстъпващите османски войски.

3.Летница

Това е най-малкият град, разположен на река Осъм, с население около 4000 души. Районът е обитаван от дълбока древност, а през 1963 година тук е открито сребърно тракийско съкровище. През годините името на селището е било предмет на спорове. Първоначално се свързва с думата "летовище" - място за почивка на пътуващите. Постепенно обаче се утвърждава мнението, че произлиза от думата "летница" - вид пшеница. Въпреки че получава статут на град чак през 1970 година, Летница играе важна роля в революционното ни движение и често се споменава от Георги Раковски.

Колко са селата на река Осъм

1.Лешница

Лешница е село в община Ловеч. До Освободителната война през 1878 г., селото е било изцяло турско и е носело името Алаеддинлер (Алаеддин означава човек, който се бори за вярата). След Освобождението, турските жители се изселват и на тяхно място се заселват български преселници от региона. По този начин постепенно се променя характерът на селото. Дълго време селото е наричано Турска Лешница заради етническата си принадлежност, но до края на века вече е изцяло българско.

2.Казачево

Казачево е село в община Ловеч. Малко преди Освобождението там се заселват прогонени от Крим татари и черкези, което е причината по онова време селото да носи името Татарито. След Освобождението Казачево постепенно се превръща в изцяло българско село.

3.Сливек

В момента селото е част от курортните зони около град Ловеч. Смята се, че е основано от Михал бей и неговите синове след превземането на Ловеч. Първоначално се е състояло от две махали, които през годините са носили имената Горен и Долен Чифлик.

4.Умаревци

Намира се на около 7 км от град Ловеч. Селото за пръв път се споменава в османски документ под името "село Омар обасъ" - задругата на Омар. За съжаление, нямаме информация за произхода на настоящото име Умаревци, но най-вероятно е транскрипция на турското му име.

5.Йоглав

Селото е прочуто с множеството филми, заснети в неговите околности, включително "Матриархат", "Селянинът с колелото" и "Преброяване на дивите зайци". Всички тези филми са свързани с Георги Мишев, който е родом от селото.

6.Александрово

Разположено в покрайнините на Деветашкото плато, на около 20 км от Ловеч, селото има дълга и интересна история. Предполага се, че старото му име е било Лукач. Легенда разказва за неговото минало, датиращо дори от периода преди Възраждането. Жителите на селото участват в Търновското въстание от 1598 г., в резултат на което селото е опустошено. Много от селяните емигрират и се заселват в земите на днешна Унгария, където основават село със същото име - Лукач, което съществува и до днес.

7.Козар Белене

Това село сега се намира в община Левски. Произходът на името му остава неясен. Една от версиите го свързва с преселването на много павликянски семейства от Белене, които донесли името със себе си. Друга легенда разказва за козаря Бельо, който открил мястото и станал първият му заселник.

8.Трънчовица

Селото е тясно свързано с историята на католицизма в България и дори е известно като Павликянска Трънчовица. След завладяването му от Османската империя, значителна част от павликяните приемат християнството, макар и в неговия западен вариант. Това създава дълбока връзка между селото и католическата традиция в България.

9.Бацова махала

Селото е основано от преселници от Трънчовица, вероятно вследствие на голяма епидемия. За първи заселник се счита дядо Бацо, по чието име е наречена и махалата – Бацова махала.

10.Санадиново

Селото е споменато в османските регистри с почти изцяло българско население. С течение на времето тази демографска картина се променя и до Освобождението българите почти не остават. След 1878 година и Балканските войни много бежанци от Беломорска Тракия и Македония се заселват в него.

11.Муселиево

Селото е известно предимно с едно от най-старите находища на кремъчни върхове в Европа. Намерени са останки, датирани отпреди около 45 000 години. Въпреки че не са открити следи от селище, се предполага, че мястото е било древна работилница за изработка на сечива.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес