Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е главен бог на прабългарите или защо е възможно да не е Тангра?

22 октомври 2022, 17:00 часа

Векове наред българите считали, че главен бог на прабългарите бил Тангра. Това пише и до днес в учебниците. Учените обаче още не са единодушни по тази тема, тъй като доказателства за това липсват във фолклора ни, както и в летописите.

Как тогава се е стигнало до това предположение и защо учим, че Тангра е богът на слънцето и главен бог на прабългарите?

Според д-р Ненов – асистент в Института за исторически изследвания на БАН, различни надписи, открити върху колони от ранни църкви, като този, открит по време на разкопки в Мадара, съдържат думата тангра, но тъй като целите надписи не се четат, то предположението, че това е името на главен бог на прабългарите са именно това – предположения, а не неоспорими факти.

Прабългарите били от тюркски произход, а при тюрките имало бог Тенгри, което води до раждане на твърдението, че главен бог на прабългарите е Тангра, чието име идва от Тенгри. Съществуват и по-смели твърдения – че тюрките и монголите са възприели култа към Тангра от нашите прадеди под името Тенгри хан – в превод  „Бог на синьото небе”. Големият български професор Бешелиев е сред най-запалените поддръжници на твърдението, че Тангра идва от тюркския бог Тенгри и вярата му, че именно Тангра е главен бог на прабългарите, е непоклатима. Вероятно обаче според някои историци той не е прав и макар Тангра да се изучава като главен бог на прабългарите в училище, то фактите са други или поне са спорни.

Как се наричат палатките на прабългарите? Пикантни и любопитни факти

Сред фактите, за които се счита, че подкрепят твърдението, че именно Тангра е главен бог на прабългарите, е, че Тангра е олицетворение на небето и могъщ конник, а прабългарите са считали конете за свещени животни и са ги почитали.

Защо е възможно Тангра да не е главен бог на прабългарите?

По време на разкопки се откриват идоли, което сочи, че прабългарите са вярвали в тях, а не в главен бог. Друг факт, който сочи вероятност историята да не е такава, каквато сме я изучавали, е свързан с преданията и фолклора ни, в които не е съхранена информация за подобен бог. Ако Тангра е бил главен бог на прабългарите, то той вероятно със сигурност би присъствал във фолклора. Доказателства за това обаче не са открити. Няма и летописи, сочещи, че Тангра е името на главния бог на прабългарите.

Друг факт, който поставя под съмнение твърдението, което знаем и изучаваме, че Тангра е главен бог на прабългарите, е, че надписите, от които се прави това заключение, не са цели, не се четат, а името стои самотно на тях. Тоест всичко е в сферата на предположенията, а не на неоспоримо доказаните факти.

Eднажден - началото на Новата година за прабългарите

Друг важен исторически извор, който отхвърля твърдението, че Тангра е богът на прабългарите, откриваме в съчиненията на Теофилакт Охридски, където е посочено, че почитани от прабългарите били Слънцето, Луната, звездите, което вероятно е още едно доказателство, че Тангра не е бил богът на прабългарите, а че са почитали множество и няколко, а не едно божество.

Други интересни исторически извори сочат, че българите наричали своя бог и Тара. По подобен начин индоевропейските народи са наричали своя – Бога-гръмовержец. Дали обаче Тангра и Тара са един и същи бог историята не изяснява.

До откриването на ясни доказателства, че Тангра не е бил главен бог на прабългарите, вероятно ще продължи да се изучава и посочва официално като такъв.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес