Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е арменският поп, при когото трябва да се оплачем?

19 февруари 2024, 14:22 часа

Чували ли сте израза „Оплачи се на арменския поп“? Изключително неприятно е да го чуете, защото е подигравателен и означава, че нито има на кого да се оплачете, нито оплакване където и да било ще реши проблема ви, тоест ситуацията е безнадеждна и от оплакване смисъл няма.

От къде идва тогава израза „Оплачи се на арменския поп“, помагал ли е някога някъде на някого този арменски поп, или напротив – отказал е помощ, поради което е останал и израза, и кой е арменския поп, при когото ни изпращат да се оплачем? Любопитно е, че това е типично български израз, който е част от културата и историята ни, следователно търсим и обяснението кой е арменският поп, при когото ни изпращат днес, когато е безнадеждно и няма на кого да се оплачем, отново в историята ни.

Легендата, която се оказа неистина

Преди да изтупаме от праха историята и да разберем защо наистина битува изразът „Оплачи се на арменския поп“, една легенда се опитва да ни даде отговор, но тя се оказва неистина. Един мит се среща в интернет пространството, разказващ за арменски архиепископ, чието име никъде и никога не се споменава, близък до султана, който се е застъпил за български семейства, заточени в Диарбекир, осъдени на смърт, и ги е спасил.

"За зелен хайвер" - каква е историята на този израз?

Това обаче се оказва мит, само легенда, която не е истина – нито има исторически данни за подобно развитие на ситуация, за оказана помощ и спасение на българи, заточени в Диарбекир, и за арменски поп, който ги е спасил, нито ако това беше истина, днес щеше, щом попът е помогнал, изразът „Оплачи се на арменския поп“ да се използва подигравателно и когато ситуацията е безнадеждна и няма кой да помогне.

Нещо повече – ако такъв арменски поп е съществувал и е спасил български семейства, то името му щеше да се помни и знае, а име на арменския поп не се споменава никъде, където се говори за легендата. Легендата се оказва мит и лъжа, ясно е, но каква е причината тогава да използваме израза „Оплачи се на арменския поп“ и откъде именно идва този израз?

История на израза „Оплачи се на арменския поп“

Битуват различни истории за произхода на израза, но само една от тях е истинска и се потвърждава както от историческите данни, така и от развитието на ситуацията през XІX век в България.

През 60-те години на XІX век у нас започват борбите за църковна независимост и самостоятелност, които постепенно успешно водят до създаването на Българска екзархия. Проблем за българите по време на тези църковни борби за независимост създава Цариградската патриаршия, но не турците, както се очаква, а гърците пораждат проблемите. Поддръжник на българите е Арменската патриаршия, които застават на страната им, тъй като изпитват неприязън към гърците.

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

В борбата за църковна независимост гърците, които са противници на тази независимост, се подиграват на българите и често подчертават, че щом българите имат проблем, следва да се обърнат към арменския патриарх, когото простичко наричат арменски поп. Арменският поп обаче не може и не е в състояние да помогне, макар да има огромното желание. Така изразът „Оплачи се на арменския поп“ се превръща в символ на пренебрежение. Тези пренебрежителните подмятания от страна на гърците превърнали израза в синоним на обреченост – къде е арменският поп, за да се обърнеш с проблема си към него, да помогне и да се погрижи…

Надяваме се никога да не изпадате в безнадеждна ситуация, в която няма на кого да се оплачете и да чувате подигравателния израз „Оплачи се на арменския поп“.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес