Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви

02 ноември 2021, 09:18 часа

Пълноценният сън е задължителен за добро здраве. Той ни пази от стрес и умора. Важно е да си осигуряваме необходимите часове здрав сън, за да се чувстваме добре. Освен самият сън, се оказва, че позата, в която спим също оказва влияние върху нашето здраве.

Всеки човек предпочита да спи в различна позиции – по гръб, настрани, по корем. И вероятно не ви прави впечатление и не мислите, че това може да се отрази на здравето и на съня ви, но истината е, че е точно така.

Например, когато си лягате на една страна, даваме възможност на гръбначния стълб да се чувства добре. Ако през деня сте изпитвали болка или дискомфорт в тази област, спането в тази позиция ги облекчава. Спането на една страна е добра идея за хората, които имат проблеми със стомаха като гастрит, киселини, придружени с гадене.

Освен това, ако легнете по гръб и имате такива проблеми, е добре да спите на по-висока възглавница, за да може вратът ви да е по-високо. Така се променя наклона и киселините не стигат до хранопровода. Недостатъкът на спането в тази позиция е, че така половината от лицето е поставено на възглавницата, което може да доведе до образуване на бръчици. Освен това при дамите може да се получи отпускане на гърдите.

Ако имате проблем с хъркането или сте бременна, се препоръчва поза ембрион – коленете свити и главата надолу. Добре е да спите, обърнали наляво, за да не се притиска черния дроб.

Има хора, които са свикнали и обичат да спят по гръб. Ако имате твърд матрак, удобна възглавница и разпределите теглото си равномерно, ще може да си осигурите качествен сън в тази поза. Така се облекчават болките в ставите. В тази позиция обаче е много лесно човек да започне да хърка и ако до вас има човек, не е препоръчително да спите по този начин.

Има хора, които намират удобство в спането по корем. Така не можете да хъркате, но може да се задушите, а и е неудобно, когато постоянно трябва да въртите главата си на едната или другата страна. Добре е, ако усетите дискомфорт в гърба или кръста по този начин, да се обърнете. За по-лесно и удобно спане по корем ще ви помогне допълнителната възглавница под корема.

Най-важното е да спите по удобен за вас начин. Твърде вероятно е да минавате през всички позиции, докато спите, но сигурно си имате любима. Намерете най-удобния за вас начин да осигурите на организма си качествен сън.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес