Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми на пролетна умора

29 март 2024, 12:50 часа

С пролетта често идва чувството на умора, лесна раздразнителност и липса на мотивация за извършване на обичайните ни дейности. Това е нормално явление, наречено пролетна астения, което засяга значителна част от населението по време на сезонната промяна.

Проучвания показват, че около 56% от хората се чувстват уморени и им липсва енергия и концентрация, когато настъпи пролетта. Пролетната астения е състояние, което обхваща различни усещания като сънливост, раздразнителност, апатия и умора, причинени от ефектите на сезонната промяна.

Симптомите на пролетната умора - ето за какво да следите

Симптоми на пролетната умора

Симптомите са силно променливи и варират от чувство на тъга до:

  • Мускулна умора
  • Главоболие и световъртеж
  • Загуба на апетит и усещане за жажда
  • Нарушения на съня - сънливост през деня, трудности при заспиване или безсъние
  • Раздразнителност
  • Безпокойство
  • Апатия
  • Намален либидо
  • Липса на концентрация
  • Демотивация
  • Полагане на повече усилия за изпълнение на ежедневните дейности

Важно е да се има предвид, че пролетната умора обикновено продължава 1 или 2 седмици. Ако симптомите продължават повече, се препоръчва да се направи медицински преглед, за да се провери дали няма друг проблем.

умора

Фактори, предизвикващи пролетната умора

Има два фактора, които с настъпването на пролетта предизвикват редица от промени в организма и обясняват всички тези симптоми:

1. Повишаване на температурите и увеличаване на светлата част на деня

Тези промени в известен смисъл могат да се обяснят като реакция на организма след зимната летаргия. Промените в температурата водят до разширяване на кръвоносните съдове и това води до лек спад на кръвното налягане, което частично обяснява чувството на обща отпадналост и мускулна умора. Също така започваме да се потим повече, което означава, че тялото трябва да мобилизира повече течности, съхранявани в него, за да отговори на нуждите на тъканите.

2. Увеличаване на слънчевата светлина

С настъпването на пролетта дните започват да се удължават по очевиден начин. Но има и промяна на времето, която предполага преместване на часовниците с час напред, което води до промени в регулацията на мелатонина. Това влияе директно върху циклите на бодрост и сън, които тялото произвежда в зависимост от естествената светлина навън. Промените в регулацията на мелатонина са по-драстични от нормалното и засягат пряко съня - по-малко време за сън и по-малко почивка, което генерира повишена умора.

6 съвета за намаляване на негативните последствия от пролетната умора

Съвети за преодоляване на пролетната умора

Спазвайте балансирана диета: Диетата трябва да бъде балансирана, достатъчна и разнообразна. Важно е нашата диета да ни осигурява цялата енергия, хранителни и нехранителни вещества (като фибри), от които тялото ни се нуждае.

Хидратирайте се добре: Ако се чувствате уморени, вместо да пиете кафе, чай или други напитки, се препоръчва пиенето на вода, което ще ви помогне да се почувствате по-добре. Водата е едно от най-добрите средства срещу умората и също така помага за балансиране на телесните функции.

Физическа активност: Редовните физически упражнения са важни за общото здраве и благополучие. Те могат да намалят стреса, да подобрят съня и да повишат енергията ви.

Управление на стреса: Стресът може да бъде голям фактор за умора. Техники като йога, медитация или дори просто дълбоко дишане могат да помогнат да се намали стресът и да се подобри енергията.

Пролетната умора: как да започнем да цъфтим, а не да вехнем

Сън и почивка: Важно е да спазвате редовния си сънен режим и да се стремите да спите поне 7-8 часа на нощ. Почивката е от основно значение за възстановяването на енергията и справянето с умората.

Отпуснете се: Да се отдадете на нещо, което ви прави щастливи и ви отпуска, може да помогне за подобряване на настроението и енергията.

Свеж въздух: Излизането на открито и вдишването на свеж въздух може да помогне да се освежите и заредите с енергия.

Социален контакт: Поддържането на социални връзки е важно за доброто ни настроение и енергията ни. Споделянето на преживявания с приятели и близки може да помогне за справяне с умората.

Пролетната умора е нормално явление, което засяга мнозина от нас, когато сезонната промяна се усеща най-силно. Въпреки че симптомите могат да бъдат неприятни, те обикновено са временни и могат да бъдат управлявани с подходящи стратегии за грижа за себе си. Ако симптомите продължават или стават твърде сериозни, винаги е добре да потърсите съвет от медицински специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес