Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-полезните кълнове за нашето тяло?

29 януари 2024, 12:00 часа

Покълналата пшеница е ценен диетичен продукт с изразени лечебни свойства. Съчетава в себе си качествата на балансиран, лесноусвоим продукт и мощно универсално лекарство. Когато се консумират продължително време, кълновете се справят с много заболявания и неразположения, прочистват тялото от токсини и вредни метаболитни продукти, изпълвайки го с енергията на нов живот.

Кълновете от пшенични зърна са най-полезни и съдържат максимално количество минерали, когато са покълнали. Покълналите семена са годни за консумация от всички хора. Редовната консумация на малки количества зърнени култури има благоприятен ефект върху състоянието на целия организъм.

Кои са суровите кълнове, които са вредни за здравето

Благодарение на своите полезни свойства, пшеничният зародиш е полезен за мъже, жени и деца. Ако разгледаме химичния състав, той включва следните компоненти:

·        фолиева киселина;

·        токоферол;

·        пантотенова киселина;

·        ниацин;

·        пиридоксин (В6);

·        аскорбинова киселина;

·        рибофлавин (В2);

·        тиамин

Сред минералите има: фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк, калий, калций, мед, манган, селен.

Това не е пълният списък на идеално усвоимите от организма вещества, с които житните кълнове доставят на хората. Експертите идентифицират 18 аминокиселини, 12 витамина и 21 минерала в това зърно. Съдържанието на калории е 198-200 kcal на всеки 100 g продукт.

Най-простият и лесен начин за покълване на семена от пшеница е следният:

За да ги приготвите изплакнете добре зърната.

Първо житото се измива и след това се залива с вода. Тези зърна, които изплуват на повърхността, трябва да се изхвърлят, това е неизползваем продукт.

След това зърното се залива с вода за около 7-9 часа. След това житото се нарежда в чиния или в купа и се покрива с влажна кърпа. Важно е да се гарантира, че материалът не е мокър, а по-скоро леко влажен.

След 10-12 часа ще се появяват бели кълнове. Това може да се счита за последен етап. Кълновете с дължина 2-3 мм вече са годни за консумация.

Въздействие върху отделни системи и органи

Богатият минерален състав може да укрепи имунната система на човека, да подобри общия тонус на тялото и да изпълни тялото със сила и енергия. Яденето на кълнове е полезно и при проблеми със сърдечно-съдовата, нервната, мускулната и ендокринната системи.

Ефектът на покълналата пшеница върху човешките системи и органи:

Стомашно-чревния тракт. Зърнените храни са лесно смилаеми от храносмилателната система на тялото и подпомагат максималното усвояване на хранителните вещества от храната.

Пшеничният зародиш не съдържа захар, така че е ценен за тези, които са диагностицирани с диабет.

Какво ще се случи с нас, ако добавим в менюто си кълнове

Премахване на токсините от тялото.

Укрепване на имунната система. Настъпва незабавен процес на почистване на червата и функционирането на неговата микрофлора се нормализира.

Повишава се устойчивостта на организма към патогенни микроби. Ползата от консумацията на покълнала пшеница е, че елементите в нейния състав са в състояние да спрат различни възпалителни процеси и да предотвратят разпространението на патогенни вируси и бактерии.

Нивото на хемоглобина и глюкозата се нормализира. Кръвта започва активно да се насища с кислород, тялото получава необходимото количество желязо.

Укрепва костите и косата, което се дължи на високото съдържание на калций.

Магнезият в зърната подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Ако имате честа смяна на настроението и склонност към депресия, достатъчно е да включите в диетата си покълнала пшеница. Стабилизира нервната система и подобрява настроението, въпреки че не съдържа хормона на щастието.

Високото съдържание на магнезий премахва лошия холестерол, токсините и понижава кръвното налягане.

Хранителните вещества подпомагат резорбцията на кисти, тумори и мастни тъкани.

Хората, които страдат от загуба на памет и намалена мозъчна активност, също трябва да обърнат внимание на зърнените храни. При консумация се повишава активността на умствената система.

В резултат на постоянен прием на покълнали зърна се забелязва, че зрението и структурата на ноктите се възстановяват, а кожата се подмладява.

За жените пшеничният зародиш е много полезен по време на предменструалния и менопаузалния период.

За мъжете ползата от кълновете е, че съдържащите се в тях хранителни вещества предотвратяват развитието на аденом на простатата.

Болките в ставите и липсата на хондроитин са често срещан проблем за хората на средна и напреднала възраст. Покълналите зърна ще помогнат за компенсиране на липсата на естествена смазка между хрущялните пространства.

Витамин Е е много полезен за децата, тъй като укрепва имунната система и снабдява организма с калций, калий и фосфор.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес