Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-лековитите минерални извори в България?

27 април 2023, 12:00 часа

България е богата на лековити минерални извори. Всяка година хора с различни заболявания ги посещават и успешно се лекуват.

Кои са най-лековитите минерални извори в България?

Един от тях е Велинград. Той е известен като СПА столицата на Балканите. Този малък планински град в Родопите е на първо място в България по богатство и разнообразие на минерални води, чиято температура варира от 28°C до 91°C.

Друг известен спа курорт е Сандански. Намира се в Югозападна България. Сандански - лечебни води, специфичен климат, повлиян от Средиземноморието, има благоприятен ефект при заболявания на дихателните пътища, ставен ревматизъм, опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и др.

Къде се намира най-горещият минерален извор в България?

Хисаря се намира на 40 км северно от Пловдив. Градът е дом на един от най-старите и популярни балнеолечебни и спа центрове в България.  Известните хисарски минерални води се използват за лечение на заболявания на бъбречната и пикочната система, жлъчните пътища, стомашно-чревния тракт, черния дроб и опорно-двигателния апарат. Използват се при профилактични и възстановителни водни процедури.

Девин се намира в Родопите. Градът е известен с минералните си извори, чиято температура варира от 16°C до 76°C. Водата се използва за лечение и профилактика на различни заболявания. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, репродуктивната система и кожата чрез локално приложение.

Топ 10 на градовете с минерални басейни в България

Град Вършец - намира се в полите на Западна Стара планина, на 90 км от София. Това е най-старият спа курорт в България. Водата не съдържа варовик, което я прави една от най-меките води в България.  Минералната вода във Вършец лекува заболявания на нервната, сърдечно-съдовата и опорно-двигателния апарат. Чистият въздух и лековитата вода влияят добре и на болести на стомашно-чревния тракт, на отделителната системи.

Шипково е село в Троянския балкан, чиито минерални води и особен климат го превръщат в климатичен и балнеолечебен курорт. Водата е калциево-сулфатна с температура от 18°С до 35°C. Използва се за лечение на стомашно-чревни, хепатобилиарни, бъбречни заболявания, проблеми на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес