Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ранни симптоми на пневмония често биват пренебрегвани?

09 октомври 2024, 20:00 часа

На прага на студения сезон, неминуемо принуждаващ ни да прекарваме времето си на закрито, което улеснява предаването на вируси по време на грипните епидемии, е добре да обърнем внимание не само на общото си здравословно състояние, имунната система и ваксинационния статус, но и на превенцията на усложненията, информирайки се кои са алармиращите симптоми по време на баналния грип, при които следва да потърсим бързо лекарска помощ. Кои ранни симптоми на пневмония често биват пренебрегвани е важен въпрос, отговорът на който може да спаси нашия живот или този на обичан човек.
Пневмонията е сред най-честите усложнения от грипа и настинката, като пациентите с хронични заболявания, тези със слаба имунна система, най-възрастните и най-малките са най-уязвими и застрашени. Диагностицирана своевременно, тя се лекува напълно и без дългосрочни последствия за здравето. Често обаче пациентите търсят помощ твърде късно, когато процесите са напреднали, защото са пренебрегнали ранните симптоми за опасност и ангажиране на белите им дробове от възпалителен процес.

Пневмония или? Грешната диагноза води до грешно лечение

Основният проблем, когато говорим за пневмония, е не само, че пациентите често пренебрегват, не разпознават или не обръщат внимание на най-ранните симптоми, но и че самите лекари също могат да допуснат тази грешка. Грешната диагноза води до грешно лечение, което забавя необходимото за пневмония и усложнява ситуацията, водейки до сериозна опасност за здравето, а понякога и за живота, ако говорим  за хора в златната възраст или за бебета и малки деца. Забавянето на лечението може да причини продължително заболяване, дълготрайна нетрудоспособност или животозастрашаващо прогресиране. Защо се получава така, защо и пациенти, и лекари могат да сгрешат или да не разпознаят симптомите? Кои ранни симптоми на пневмония често биват пренебрегвани от пациентите, а кои симптоми водят лекарите до грешна диагноза? Симптомите на много заболявания на белия дроб, някои заразни и представляващи опасност за хората около нас, други опасни и застрашаващи живота, се припокриват с тези на пневмонията. Сред тях са:

Още: Ръст на случаите на пневмонии след грип в Смолян и Девин

- бронхит,

- хронична обструктивна белодробна болест,

- легионерска болест,

- белодробен лимфом/рак на белия дроб,

Още: Новини за "нова" пневмония при деца и вируси от Китай: Нищо ново всъщност

- белодробна емболия,

- туберкулоза и др.

Ако при тези заболявания се постави погрешна диагноза пневмония, това ще забави лечението им, което поражда риск за живота и риск за околните, като например да ги заразите с туберкулоза. А защо пък пневмонията понякога остава недиагностицирана с всички негативни последствия от това? Възможно е да бъдете диагностицирани с грип, плеврит, инфекция на синусите или други инфекции на дихателните пътища, докато всъщност страдате от пневномия, като това ще означава и че не получавате правилното лечение. Причините да се сгреши диагнозата са много и различни – от липса на изследвания и/или рентген през сгрешени такива до грешки, допуснати от самия пациент, който не е споделил всички симптоми с лекаря си, като именно този случаи прави отговора на въпроса кои ранни симптоми на пневмония често биват пренебрегвани толкова важен.

 

Още: Отлична новина: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Кои ранни симптоми на пневмония често биват пренебрегвани?

Високата температура и острата кашлица, които не ни дават и миг покой, със сигурност ги различаваме като алармиращи сигнали за здравето си и че е възможно да развиваме пневмония. Има обаче симптоми, които твърде рядко разпознаваме, а  е важно да съумеем да го направим, защото обикновено са първите симптоми на заболяването  и ни дават възможност за ранна диагностика и своевременно лечение. Тези първи симптоми, често неразпознати, предшестват недостига на въздух, който със сигурност ни води в  лекарския кабинет, но късно. Сред симптомите, които остават неразпознати от пациентите, са:

-          липса на апетит,

-          изпотяване и особено нощно  изпотяване,

-          сърцебиене,

-          посиняване на ноктите,

-          объркване, несвързани  приказки – особено характерни за възрастните хора,  страдащи от пневмония. 

Ако се грижите за възрастни хора и забележите внезапна промяна в поведението и думите им, която ви кара да си мислите, че са полудели, че говорят несвързано, че имат нужда от психиатър или че ги е хванала деменцията, то най-вероятно страдат от пневмония. Ако познавате този симптом, който рядко бива разпознат, може да спасите живот на възрастен човек в беда.

 

Статията има сам информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.webmd.com/lung/understanding-pneumonia-symptoms

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес