Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои места в дома ни са идеални за развитие на микроби и как да ги почистим

24 август 2022, 08:08 часа

У дома, както на всяко друго място, ние сме заобиколени от бактерии, вируси и гъбички, като поради това трябва да поддържаме правилно почистване на околната среда.

Проблемът обаче възниква, когато прахът, мръсотията и пренебрегването на домашната хигиена благоприятстват появата на микроби, с които имунната ни система не може да се бори и са опасни за здравето ни.

За целта е необходимо да вземете някои прости предпазни мерки у дома за правилното почистване на средата, в която живеете.

Няколко прости правила са достатъчни, за да поддържате хигиенично подходящ дом и да предотвратите появата на неприятни инфекции:

Хигиена на ръцете

Ръцете са основното средство за контакт с външни патогени, присъстващи на повърхности или предавани от други хора и внесени в дома, и най-прекият начин да ги държите далече е да миете ръцете си често.

За да се гарантира премахването на микробите и бактериите, измиването трябва да става със сапун и вода, като се разтриват добре пръстите, дланите и гърба за около 40-60 секунди и след това се изплакват добре с течаща вода. Като алтернатива може да се използва продукт на алкохолна основа, който освен почистващо действие има и антисептично действие с антимикробен ефект върху бактериалната флора. 

Как да дезинфекцираме кухнята и банята?

Повърхностите на кухнята и баните са лесно достъпни за микроби и бактерии, поради което трябва да се почистват и дезинфекцират много внимателно.

Мръсотията трябва да се отстранява всеки ден от санитарния фаянс, крановете и подовете, които също трябва да се почистват с дезинфекциращи и дезинфекциращи сапуни, способни да дезинфекцират повърхности и среда от заразени микроорганизми.

Проветрете стаите

Вентилацията на помещенията е от съществено значение, за да се избегне стагнацията на въздуха и натрупването на патогени в къщата. Поне веднъж на ден проветрявайте помещенията, за да улесните обмена на въздух , за да избегнете риска от заразяване на най-слабите хора.

Дрехи и лично бельо

По отношение на прането и облеклото се прилагат правилата на здравия разум, които определят всеки член на къщата със собствен личен комплект (кърпи, халат, чехли и т.н.) и честа смяна на бельо и дрехи, използвани например на работа или във фитнеса.

В кухнята приготвяйте храна безопасно

Кухнята е от особено значение за домашната хигиена: тази среда трябва да се мие често и внимателно, както и всички прибори, повърхности и съдове, които са в контакт с храна, сурова или сготвена.

Важно е, преди да започнете каквато и да е дейност в кухнята, да измиете добре ръцете си и да прикрепите косата си с шапка или ластичка. Сменяйте често кърпите за сушене на съдове или ръце или използвайте такива за еднократна употреба.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес