Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни ще ни предпазят от грипове и настинки?

08 януари 2022, 16:20 часа

Храните играят важна роля в превенцията и лечението на много заболявания. Включително, от остри респираторни вирусни инфекции. На Запад бяха проведени специални проучвания за ефективността на редица продукти и ястия при грипове и настинки.

Пилешки бульон

Има две известни проучвания за горещ пилешки бульон при настинка. Те обясняват лечебния ефект на бульона с два компонента. Първата е аминокиселината цистин, която е в изобилие в пилешкото месо, втората е капсаицинът, намира се в пипера, който задължително е включен в рецептата за бульон. Лечебният му ефект е потвърден с опити. Пилешкият бульон съдържа съставки, които могат да повлияят положително на имунната система. Съдържа и вещества, които успокояват болките в гърлото и кашлицата, както и подобряват общото самочувствие в случай на настинка. Препоръчват приготвянето на бульон да става със следните съставки: пилешко месо, лук, картофи, пащърнак, ряпа, стъбла целина и магданоз. Освен това те твърдят, че не е нужно да го солите. И това е добра рецепта: солените храни всъщност могат да влошат симптомите на настинка.

И все пак, бульонът е най-добре да се сервира горещ и първо те трябва да дишат, вдишвайки ароматните пари. Това засилва лечебния ефект.

Чесън

Всеки знае, че чесънът е полезен при настинка.  Но не всеки знае как да се лекува с него. Яденето на цяла скилидка не е добре за вас. Чесънът трябва да бъде правилно приготвен: скилидките трябва да бъдат нарязани на ситно и да изчакате, докато чесънът се превърне в чудодейно лекарство. Под въздействието на кислорода в счуканите чеснови клетки се активират ензими, които превръщат неактивното вещество алиин в мощен агент алицин. Идеалното време за натрупване на това вещество е 15 минути. Алицинът съдържа сяра и има силен фармацевтичен ефект. Той предпазва сърцето и кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и има противораков ефект. А също така помага при грип и настинка – укрепва имунната система и има антимикробно и антивирусно действие. Суровият чесън е по-полезен, може да се добавя към салати, сандвичи, да се разтрива върху хлебна кора. Добре е да се ядат поне по 2 скилидки всеки ден. По време на настинка дозата може да се умножи по две.

Мазни риби

Рибите, особено мазните, осигуряват добър защитен ефект срещу настинки. Съдържа много омега-3 киселини, които са полезни не само за кръвоносните съдове, сърцето и мозъка, но са необходими и за добрия имунитет. Затова през студения сезон са необходими по 2-3 рибни дни в седмицата. Не е необходимо да купувате скъпа сьомга. Има много мазнини варианти риба: херинга, цаца, сайра, скумрия.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес