Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки помагат при стрес и безсъние?

07 септември 2024, 12:56 часа

Стресът и безсънието са често срещани проблеми, с които се сблъскват много хора, като често вървят ръка за ръка и засягат цялостното благосъстояние. Добрата новина е, че природата предлага разнообразие от билки, известни с успокояващия си ефект и способността си да насърчават спокойния сън. Тук ще разгледаме някои от най-ефективните билки за борба със стреса и безсънието.

1. Лайка

Лайката е една от най-известните билки за релаксация и сън. Тя съдържа антиоксиданти като апигенин, който се свързва със специфични рецептори в мозъка, които спомагат за насърчаване на релаксацията и иницииране на съня. Чаша чай от лайка преди лягане е обичайна практика за тези, които искат да се отпуснат и да се подготвят за добра нощна почивка. Известно е също, че той намалява симптомите на тревожност и подобрява цялостното качество на съня.

Още: Природни средства: Ползите за организма от сок от магданоз

2. Лавандула

Лавандулата е друга билка, известна с успокояващите си свойства. Често използвана в ароматерапията, успокояващото действие на лавандулата се дължи най-вече на приятния ѝ аромат, който може да помогне за намаляване на нивата на тревожност и стрес. Проучванията показват, че лавандуловото масло може да подобри качеството на съня и да намали безсънието. Добавянето на няколко капки етерично масло от лавандула в дифузер или използването на спрейове за сън с аромат на лавандула върху възглавниците може да създаде спокойна среда за сън.

3. Корен от валериана

Коренът от валериана се използва от векове за лечение на безсъние и тревожност. Тази билка съдържа съединения като валерианова киселина, за която се смята, че повишава нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка - невротрансмитер, който насърчава релаксацията. Като повишава нивата на ГАМК, коренът от валериана може да помогне за намаляване на времето, необходимо за заспиване, и да подобри качеството на съня, без да предизвиква сънливост на следващия ден. Валерианата обикновено се консумира като чай или под формата на капсули.

Още: Лечебни билки, които ефективно пречистват панкреаса и стомаха

4. Ашваганда

Ашваганда е адаптогенна билка, която помага на организма да се справи със стреса, като регулира нивата на кортизол. Високите нива на кортизол често се свързват със стреса и могат да нарушат съня. Като балансира тези нива, ашваганда може да помогне за подобряване на качеството на съня и намаляване на тревожността. Ашваганда може да се консумира под различни форми, включително капсули, прах и чайове.

5. Пасифлора

Пасифлората е по-малко известна билка, която е придобила популярност заради способността си да облекчава тревожността и безсънието. Билката действа, като увеличава нивата на GABA в мозъка, подобно на корена от валериана. Пасифлората има лек седативен ефект, който улеснява заспиването и поддържането на съня. Тя често се използва в билкови чайове и тинктури.

Още: 7 впечатляващи ползи от евкалиптовите листа

6. Лимонов балсам

Маточината е член на семейството на ментата и е известна с леките си седативни свойства. Тя може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, което улеснява отпускането и по-добрия сън. Лимоновият балсам често се комбинира с други успокояващи билки като валериана или лайка, за да се засили ефектът му. Тя може да се консумира като чай или под формата на капсули.

7. Кора от магнолия

Кората на магнолията е друга билка, използвана за борба със стреса и подобряване на качеството на съня. Тя съдържа съединения, които помагат за намаляване на нивата на кортизол и насърчават релаксацията. Кората на магнолията често се среща в добавки и билкови смеси, предназначени за поддържане на съня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес