Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато ваканцията е бреме: Защо се появява стрес преди отпуската?

27 юли 2024, 21:12 часа

Изглежда, че трябва да се радваме, докато чакаме отпуската, но колкото повече наближава, толкова повече нерви и сривове има. Защо се случва това?

Има толкова много неща в живота, които ни изнервят, но по някакъв начин предстоящата ни отпуска е в този списък. Понякога емоциите се повишават през последните работни дни и накрая се нахвърляте на хората за всяка дреболия. Оказа се, че това си има напълно логично обяснение.

Има една концепция, която стресът е следствие от вътрешния конфликт на човек, когато той има завишени очаквания и завишени изисквания към реалността. А отпуската често е много очаквано събитие. Хората се изморяват от работа, от рутина, от ежедневието, затова възлагат големи надежди на отпуската.

В крайна сметка, често се случва да си представям всичко по този начин, но се оказа различно. Поучени от горчив опит, неволно се тревожим, че с почивката ни не всичко ще мине по план.

Какви са ползите от добрия стрес?

Хората се мъчат да се уверят, че всичко върви добре.

Една от основните причини за стреса е склонността ни да идеализираме. Това често се показва във филмите, когато например булката иска сватбата да е перфектна, но е толкова нервна и притеснена, че всичко се обърква.

Ние поставяме големи изисквания към реалността, искаме тя да отговаря напълно на това, което очакваме от нея. Именно с това е свързан процесът на страх и тревожност.

Освен това, за повечето от нас ваканцията е голямо бреме за бюджета.

Хората често се притесняват, че разходите за почивка са доста високи. Бих искал да си позволя по-качествена почивка, но цените са високи.

Това поражда известно предварително недоволство от факта, че човек не може да си позволи идеалната картина, към която се стреми.

Купуването на самолетни билети и резервирането на хотели понякога причинява не по-малко стрес. Не винаги всичко върви гладко. Понякога трябва да се справяте с определени трудности и несъответствия.

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

Всичко това заедно води до известно напрежение в душевното ни състояние. И така възниква това, което наричаме „стрес“, казва психотерапевтът.

Три лесни начина да намалите нивата на стрес

1.       Отидете да карате колело. Всяка физическа активност помага за производството на ендорфини - хормони на радостта, които подобряват настроението и намаляват нивата на стрес. А колоезденето е не само полезно занимание, но и носи положителни емоции.

2.       Използвайте антистрес играчки. Дори пукането на мехурчета помага за справяне със стреса и намаляване на напрежението. И за това има научна основа.

„Играчките против стрес могат да бъдат ефективен начин да отвлечете вниманието си от негативните мисли и да ви помогнат да се съсредоточите върху приятните усещания.

3.       Опитайте да медитирате. В интернет има много различни видеоклипове, преподаващи медитация. Според експерти, този процес помага да се справите с безпокойството, да се отпуснете и да възстановите тялото.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес