Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато изхвърляте опасни отпадъци, не правете ТОВА

16 декември 2022, 12:26 часа

В нашето съвремие все повече хора за щастие се пробуждат за истината и осъзнават колко щети нанасяме върху околната среда ежедневно дори и с незначителните си навици. Следващият път преди да изхвърляте опасни за природата отпадъци, можете да помислите и да процедирате по по-щадящ и екологичен начин. В следващите редове ви представяме информация, която със сигурност ще ви стресира.

Притеснителните статистики сочат, че:

Средно всеки човек употребява и запраща около 75 л отпадъчна вода в канализацията. Като се има предвид средната продължителност на живота ни, всеки от нас в живота си използва около 2 148 505 л вода;
Средностатистическият човек изхвърля около 64 т боклук през живота;
На секунда биват изхвърляни 694 пластмасови бутилки в света, дневно те могат да достигнат притеснителната цифра от 60 милиона;
Ежегодно хората генерираме приблизително 220 милиона тона боклук;
От статистиките в САЩ годишно се изхвърлят 11 милиона тона бутилки от стъкло, което се приравнява на 440 пъти теглото на кораба “Титаник”. Можете ли да си представите?

Рециклирането е полезно за природата

Процес на разграждане на отпадъците

В зависимост от вида на отпадъчния материал, в следващите редове ви представяме средно колко години отнема на пластмасата, памперсите, стъклото и др. да се разградят.

Вещи от пластмаса

Пластмасата е колкото масова, толкова и вредна за околната среда. Пластмасовите отпадъци се разграждат изключително дълго време, като това може да достигне дори до цели 1000 години.

Най-често използваните пластмасови или найлонови торбички, които присъстват в ежедневието на всеки, се разграждат средно между 10 и 1000 години.

Пластмасовите бутилки пък могат да се разграждат цели 5 столетия. И друг пример - пластмасовите кутии, в които се съхранвят фотолентите, се разграждат средно за 20-30 години.

Как да се справим с отпадъците възможно най-лесно?

Памперси

В наши дни не можем да си представим да отглеждаме бебетата си без памперси. Още по-лошо е, че те са еднократни и така замърсяването на околната среда се увеличава значително. Годишно в глобален план биват изхвърляни около 20 милиарда памперси. А тяхното разграждане трае от 250 до 500 години. Памперсите заемат 2% от твърдите отпадъци в Европа.

Още една интересна статистика посочва, че средно едно бебе има нужда от 6000 пелени преди да започне да използва гърнето си.

Стъкло

Стъклото е значително по-добра алтернатива от пластмасата и в много от случаите може да я замени. Положителното тук е, че то може да се рециклира и да се използва многократно. При процеса по рециклиране високият въглероден отпечатък от стъклото понижава стойностите си драстично.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес