Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога умира Христо Ботев? Всеки българин трябва да знае и помни това!

02 юни 2022, 10:38 часа

На 1 юни през 1876 година загива един от героите на страната ни, а именно Христо Ботев. Споменът за него обаче остава завинаги в сърцата ни. Той е считан за един от великаните на българската история и каквото и да кажем за него, ще бъде малко.

След битката при Милин камък, Ботев, заедно с други четници, са в очакване да получат помощ от Враца, но за съжаление такава не се появява. Именно тогава при Милин камък са изпратени османски войници, които нападат четниците и някои от тях са убити или ранени. Останалите имат възможността да се насочат към Врачанската планина. На 30 май във Враца пристигат османски войски.

2 юни - Денят на Ботев и на загиналите герои за България

На 1 юни четата успява да достигне местността Вола, където решава да пренощува. Тя обаче е намерена от черкези и башибозук и именно в него момент започва сражение. Продължителността му е през целия ден и четата на Ботев започва да губи сили и да остава без муниции. На 1 юни вечерта куршум пронизва тялото на Ботев и той умира на място.

Все още не може да се даде категоричен отговор за това кой е убиецът на Ботев и къде точно той намира смъртта си. Твърди се, че това се случва в подножието на връх Камарата в Стара планина.

Поклон!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес