Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се пише запетая след здравей?

14 октомври 2024, 06:30 часа

Обикновено първото впечатление, което създаваме, е решаващо за възприемането ни от околните. То започва със „Здравей“ и е напълно възможно да завърши с него особено ако визираме бизнес комуникация или комуникацията онлайн, при която си изграждаме представа за отсрещната страна само въз основа на използваните лексика, стил, език, правопис и пунктуация, тъй като не виждаме лицето срещу себе си и не е възможно изграждане на впечатление въз основа и на други критерии като облекло, визия, жестове, опит, образование, демонстрирани способности и пр. Така едно простичко на пръв поглед „Здравей“ се превръщат във визитна картичка, която може да ни постави етикет „грамотен“ или „прост“, като съответно съобщението ни попадне в кошчето или да достигне там, където желаем – на нечие важно бюро или до нечие сърце. Ако сте мениджър на сериозен бранд, компания, институция или проект, едва ли бихте продължили комуникацията с кандидат, започващ я с онова дразнещо „Здр.“, което се превърна буквално в явление сред младите в социалните мрежи, последвано от неправилен изказ, правописни, пунктуационни и граматически грешки.  

Ситуацията не е много по-различна и на любовния  фронт, където търсещите сериозен и прогресивен партньор най-често подминават неграмотните поздрави от непознати потенциални кандидати, окачествявайки ги като несериозни, идващи от неподходящи кандидати.  Всичко това прави въпроса кога се пише запетая след здравей или след по-учтивото „Здравейте“ – поздрав, с който започваме по-формалната комуникация, важен, за да не остане това първо изречение и последно в дадена комуникация.

Още: Правопис: Как се пише правилно - рапър или рапар?

Кога се пише запетая след здравей?

Бърза справка с правописния речник, за да не бъдем голословни, дава също така бърз отговор на въпроса кога се пише запетая след здравей. На страница 77 от официален правописен речник на българския език на БАН, издаден от „Просвета“ през 2012 откриваме, че правило, което да изисква пунктуационен знак – запетая – след или пред „здравей“ няма. Ако обаче „Здравей“ формира самостоятелно изречение, то следва да поставим точка или удивителен знак след здравей, тъй като краят на изречението изисква знак.

Важно е да разгледаме и ситуацията, при която поздравът е съчетан с обръщение, както обикновено е редно освен ако не се обръщаме към близък или приятел, когато и самото „здравей“ може да липсва като цяло в комуникацията без отрицателни последствия за нас. В случай на обръщение след поздрава, каквото е редно да  присъства особено в официалната комуникация, то ролята и мястото на запетаята, нейната необходимост се определят именно от това обръщение. „Здравейте, г-н Петков“,  „Здравейте, г-н управител“, „Здравей, Нели“ и много други примери красноречиво сочат, че след „здравей“ или „здравейте“ се поставя запетая, когато там стои обръщение. Това обръщение може да е име, длъжност или дори най-святата дума – мамо, като във всички случаи обръщението (независимо какво е то), изисква поставянето на запетая след „здравей“, като изискването за поставяне на запетая е свързано не със самия поздрав, а с обръщението.

Още: Правопис: Как се пише правилно - органайзер или органайзър?

Подобна е и ситуацията, ако обръщението предхожда поздрава. В случай на употреба на „Г-н управител, здравейте.“ вместо на „Здравейте, г-н управител“  запетая също се поставя, като в случая тя е след „здравейте“ и пред обръщението, а необходимостта от нея се обуславя от необходимостта по правило да поставим запетая при обръщения.

Нарастващата роля на писмената бизнес комуникация и на общуването в бизнес и работната сфера онлайн поставя редица проблеми пред нас, като стават все по-чести и  въпросите къде да се пишат запетаи при кореспонденция. Все по-често се наблюдава изпускане на запетаята след края на обръщението, когато то следва поздрава, което е груба грешка. „Здравейте, г-н управител,“ или „Г-н управител, здравейте“, са правилните начини, по които да използвате „Здравей“ в писмената реч. Надяваме се не само да усвоите правилото и да използвате коректно запетаята, но  и да ви бъде полезно да изпъкнете сред масата и това „Здравей“ да е началото на дълга и благоприятна история.

Още: Правопис: Как се пише правилно - пържола, паржола, пражола или пръжола?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес