Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога не се прави кръщене?

12 юни 2023, 18:44 часа

Светото Кръщение е едно от Седемте църковни свещенодействия или тайнства, които чрез ритуали и духовно пречистване дават на православния християнин благодатни сили.

Главен символен елемент на кръщението или „кръщенето“ - както е прието да се нарича разговорно, е водата. Тя е символ на духовното пречистване. Обикновено се кръщават бебета, но може да се извърши кръщение на всеки човек, независимо от възрастта му.

Кръщенето винаги е било вълнуващ семеен празник, който може да се проведе както в тесен роднински кръг, така и с много гости.

Кръстник/ кръстница

Най-важната фигура в ритуала на кръщението (естествено, след детето) е кръстникът (или кръстницата). Той е духовният учител на новия християнин; ще му бъде пример за подражание, ще го подкрепя в трудности, ще му дава разумни съвети. Кръстникът е само един, за разлика от кумовете на сватба.

В кои дни се извършва кръщение?

Принципно, за кръщенето няма забранени дни. Смята се, че по различни съображения или поради народна традиция има някои дни, които са просто неподходящи – но в належащи случаи и тогава може да се извършва кръщене.

Например, по време на големи църковни празници като Рождество, Великден и т. н., когато църквите са задръстени от хора, просто за всички се създава неудобство, ако родителите настояват точно тогава детето им да бъде кръстено. Но при наличие на належащи причини това може да бъде сторено. Също в дни, свързани с тъга и скръб: когато има погребения, панахида, на Разпети петък и т. н., е нежелателно да се кръщава човек. Обикновено е прието като най-подходящ ден за кръщене да бъде неделята.

Кръщене може да бъде извършено едновременно на две или повече деца – няма ограничения за това. А в случай, че се използва същата вода в купела, се вярва, че ще бъдат побратими цял живот.

Необходими вещи за обряда

Кръстче. Това е подарък от кръстника за кръщелника. Нарича се „нателно кръстче“, защото се носи „на тялото“. Може да е изработено от всякакъв метал – но, по традиция, биват предпочитани златни и сребърни нателни кръстчета.

Най-добрите подаръци за кръщене

Голяма свещ. Такива свещи са дебели, дълги, обикновено с украшения. Продават се направо в по-големите църкви. Свещта се използва от кръстника, докато се извършва ритуалът. Другите гости може да използват обикновените восъчни свещи, които се продават в почти всяка църква.

Кърпа за новопокръстения. Бебето се потапя във водата три пъти – това е символ как душата се пречиства от първородния грях. След това се увива и изтрива с кърпата. На по-голямо дете или на зрял човек се потопяват само краката, след което се избърсват с кърпата. Прието е тя да е бяла, може с украшения.

Кърпа и сапун за свещеника. Преди извършване на обряда свещеникът измива ръцете си. Кърпата за него може да бъде по-малка.

Нови дрехи за кръщелника. След обряда новопокръстеният християнин облича нови дрехи – това е символ, че душата му е пречистена. Обикновено те са подарък от кръстника. Прието е детето да бъде преоблечено напълно – а новопокръстен възрастен може да обуе само нови чорапи и обувки.

Кога не се прави кръщене – научете датите

Дървена кутийка. Желателно е кутийката да бъде декорирана (напр. с резба или по друг начин). По време на обряда се отрязва част от косата на кръщелника. Тя се прибира в кутийка заедно с листа здравец.

Букетче. За освещаване се приготвя малък букет от цветя и здравец. Той се слага вечерта под възглавницата на кръщелника заедно с част от отрязаната при ритуала коса.

Шишенце зехтин или олио. Свещеникът може да освети малко шишенце със зехтин или олио – след време с него детето бива помазвано при подходящи поводи.

Дарове за църквата. На храма се даряват обикновено зехтин, червено вино, сладкиши, мед.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес