Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога настъпва астрономическото лято`2023?

21 юни 2023, 09:36 часа

Денят на лятното слънцестоене е забележителен с две основни характеристики – той бележи началото на астрономическото лято, а същевременно е и най-дългият ден на годината. Тази година в България това е 21 юни, а точния час на началото на лятото е 17.58 ч.

Но откъде е възникнал изразът „слънцестоене“? Просто на този ден обикновеният наблюдател остава впечатление, че Слънцето сякаш е застанало неподвижно в зенита. Обикновено лятното слънцестоене в Северното полукълбо се пада на 21 юни, и само през високосни години - на 20-то число от месеца.

История

Както е известно, Слънцето играе важна символично-културологична роля през разните исторически епохи в живота на хората. Затова и слънцестоенето започнало да се празнува в най-дълбока древност. Според популярния израз на учените: в зората на човечеството. Обаче, точно в кой момент на „зората на човечеството" – това, за съжаление, все още историците не са разбрали.

Денят на лятното слънцестоене бил на голяма почит сред много народи. При това особено любим на жителите в северните географски ширини - които след дългата зима имали повече причини да се радватт на лятото, слънцето и топлината.

Източните славяни в този ден празнуват основния летен празник – Иван Купала. Българският му аналог е Еньовден, който обаче е малко по-късно – на 24 юни.

Днес настъпва астрономическото лято

В езически времена празникът бил извънредно популярен. Ритуалите, извършвани тогава, били толкова свещени, че малцина се осмелявали да ги пренебрегнат. Вярвало се, че обредите определят какъв ще е животът на човек през годината - от тях зависели щастието, здравето и късметът му.

До ден-днешен този ден е отбелязван в много страни по цял свят. Във Финландия, където го наричат Juhannus, дори се празнува съвсем официално.

Поверия за лятното слънцестоене

Много народни вярвания относно този ден са своеобразна метеорологична прогноза за времето, което не е изненадващо: реколтата зависи от времето, а самият живот зависи от реколтата.

Например, ако в най-дългия ден от годината има лошо време, това предсказва слаба реколта. Вярвало се, че не може да се чака от настъпващото лято нищо добро даже, ако слънцето само за малко остане скрито зад облак.

Обаче, ако сутринта има много роса – това е признак, че реколтата ще е изобилна. В много региони тази роса я събирали и я сипвали в отделен съд; вярвали, че тя оказва лечебен, подмладяващ ефект и притежава магическа сила. По принцип, според древните, в деня на лятното слънцестоене всяка една вода получава магическо свойство - затова водните процедури в началото на последната десетдневка на юни се считали за много полезни.

Днес настъпва астрономическото лято, ето какво трябва да правите

Ако нощта на 21 юни е звездна, тогава в началото на есента ще има изобилие от гъби.

Също много добър знак било да посрещнете изгрева в деня на слънцестоенето: така ще получите здраве и сила и ще се предпазите от беди и нещастия в течение на цялата година.

Разбира се, имало и „сватбени“ знаци. Например, били уверени, че ако млад мъж в деня на лятното слънцестоене намокри с вода някоя девойка, те ще се оженят скоро (между другото, нямало значение дали я мокри случайно или нарочно). На свой ред, всяка девойка можела да си „заслужи“ брак: хората били убедени, че ако цялата нощ тя танцува около девет огъня, сватбата й е сигурна в близко бъдеще.

Имало и най-различни легенди и поверия за хората, родени на 20 и 21 юни. Поверието твърдяло, че имат „лоши очи“ - тоест, притежавали силата да „урочасат“ някого. Други пък, напротив: били сигурни, че такива хора носят позитивна енергия. Според оптимистично настроените, ако си се родил в такъв енергийно силен и магически ден, това означава цял живот да си закрилян от Слънцето.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес