Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как да гледате филми на ужасите

27 март 2021, 16:30 часа

Много хора са привлечени от филмите на ужасите. Има нещо в човека, което го кара да иска да бъде изплашен, но не всички съумяват да се справят със страховете си. Някои филми могат да доведат до кошмари или, дори до притеснения и параноя в реалния свят. Тези няколко съвета ще ви помогнат да гледате страшните филми с възможно най-малко вреда за вас.

Първи съвет: Гледайте страшни филми само денем

Много от страшните филми се разиграват през нощта, така че ако ги гледате през деня ще изпитвате по-малко тревога и ще сте на естествена светлина, която често успокоява.

Втори съвет: Ако сте решили да гледате страшни филми вечер, пуснете си всички лампи да ви осветяват

Доказано е, че човек се чувства много по-защитен в осветена стая или на място с много светлина, отколкото в тъмна. Мракът влияе заплашително и нямаш контрол, когато не виждаш нещата. За хората е важно да имат контрол над ситуациите и да могат да виждат проблемите, а тъмнината им отнема контрола и това е една от причините да ни плаши толкова много.

Трети съвет: Нагласете се психически

Настройте се, че във филма ще има плашещи сцени, писъци и вероятно чудовща и призраци. Най-подходящо е да гледате такива филми, когато сте под силни емоции, като гняв, радост, тъга или болка, за да парирате емоцията на страх във вас.

Четвърти съвет: Не гледайте филмите сами

Винаги е успокояващо да си с друг човек при страшни или проблемни моменти, защото така чувстваш сигурност и спокойствие. Добре е да споделиш момента и емоцията с някой друг.

Пети съвет: Ако имате възможност превъртете филма по-напред, където е по-малко плашещо

Ако сте на лаптоп, компютър или на телевизор, който има такава опция може да превъртите по-напред, когато стигнете до място където считате че може да е страшно, за да го пропуснете. Може да няма плашещия ефект, на който се надявате, но и няма да ви стресира.

Шести съвет: Преди да заспите си пуснете нещо забавно или приятно, което да ви разсее от страховитото преживяване

Добре е особено ако си гледал страшен филм през нощта, да си пуснете нещо успокояващо преди да заспите. Така шансовете за кошмари са по-малки и ще заспите по-лесно.

Седми съвет: Намалете звукът на филма

Ако имате възможност, намалете звука на страшния филм. Много филми използват звуците и шума, за ефективно сплашване и настроение. Намаляването на звука може да намали страхът от самия филм.

Евгени Пенчев
Евгени Пенчев Отговорен редактор
Новините днес