Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е добре да храните вашето кучето - преди или след разходка?

18 май 2023, 17:45 часа

Какво е по-добре: да храним кучето преди или след разходка?

Когато става въпрос за кучето ни, всички искаме да му осигурим най-добрите грижи и да го храним правилно. Но има едно важно правило, на което мнозина не знаят отговор - кога да храним кучето, преди или след разходка?

Ако не се спазват правилата при хранене и разходка, кучето може да се изправи пред опасността от стомашно усукване, което може да има фатални последици за животното. Стомашното усукване е синдром, при който стомахът на кучето се разширява и усуква, което води до затруднено кръвообращение в храносмилателната система.

Този проблем е по-чест при едрите кучета, но никой не е защитен от него. Симптомите включват трудно дишане, обилно слюноотделяне, разширение на стомаха, липса на апетит, неуспешно повръщане, гадене, слабост, безпокойство и депресия. Ако заподозрете, че кучето ви има стомашно усукване, трябва да го заведете при ветеринарен лекар незабавно.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Кучетата от по-малки породи са по-малко уязвими за стомашно усукване, поради което те могат да бъдат хранени и след разходка. Въпреки това за да се намали риска от този проблем, разходката трябва да е кратка - не повече от 15-20 минути. Кучетата от по-големи породи, особено тези, които имат нужда от много физически упражнения, трябва да се разхождат преди хранене, за да избегнат стомашното усукване, гаденето и повръщането. След разходката, преди храненето, кучето трябва да има възможност да си почине.

Ако имате спортно куче, то не бива да се храни 12 часа преди тренировка. Ако храните кучето си с прясно месо, то може да се храни 3 часа преди тренировката. Но винаги е най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар относно оптималното хранене за вашето куче.

Кои са най-умните кучета - познайте ги

Храненето на кучето трябва да продължава не повече от 15 минути. След това отнемете купата му, за да му се изградят здравословни навици за редовно хранене.

Повечето специалисти смятат, че кучетата трябва да се хранят след разходка, независимо от породата. Това им помага да се успокоят и да се почувстват по-доверени към своя стопанин. Също така, когато кучето яде след стопанина си, то го възприема като доминантен във връзката.

За да научите кучето си да изчаква, преди да яде, сложете купата му пред него и го изчакайте да седне. След това добавете храна или лакомство в купата. Но не го командвайте да седне, оставете го да го направи самостоятелно.

И накрая, не забравяйте, че здравословното хранене на кучето ви е много важно за дългия му и щастлив живот. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да определите най-добрия режим на хранене за вашия любимец.

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес