Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е била първата новогодишна реч на Президента на България?

30 октомври 2022, 12:15 часа

Докато списъкът с народни представители и премиери на България е дълъг и необятен, то този, изброяващ имената на президенти на България се събира на един ред. От първия президент на страната ни – Желю Желев до настоящия – Румен Радев, ни делят само три имена, а именно: Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. България е имала само 5 президента в историята си. До края на комунистическия режим и до приемането на новата Конституция през 1991 година в България е нямало президентска институция. Тя става факт заедно с демокрацията като първи президент е Желю Желев, избран през 1992 година.

Дали първата новогодишната реч на Президента е била на Желю Желев – първия Президент на Република България, или традицията е въведена по-късно, ще ви разкажем сега.

Избор и правомощия на Президента

Президентът на България се избира пряко от народа на всеки 5 години. Не се допускат повече от 2 мандата, гражданство, различно от българското, участие в политически партии, стопански организации и прочие, както и възраст под 40 години. Президентът е главнокомандващ на въоръжените сили на Република България, председател на Консултативния съвет за национална сигурност, представлява държавата на международно ниво и макар да няма законодателни правомощия, има право да налага вето и да връща за преразглеждане и прегласуване всеки закон. В правомощията на Президента влизат още:

  • назначаването на длъжност и освобождаването от длъжност на висши държавни служители;
  • помилване;
  • опрощаване на държавни вземания.

Знаете ли каква е заплатата на президента на САЩ?

Новогодишната реч по света и у нас

В България първата новогодишна реч е изнесена далеч преди да има президентска институция от проф. Саздо Иванов през 1959 г. Така ректорът на Машинно-електротехническия институт поставя началото на традицията българите да бъдат поздравявани в нощта на новата година. Тази традиция много по-рано съществува в редица страни, като британският крал Джордж V през 1932 година е първият в световен мащаб, направил поздравление към народа си в началото на новата година.

Новогодишна реч на Президента на България

Днес новогодишната реч на всеки Президент се следи „под лупа“, често се коментират в публичното пространство сгрешени снимки, излъчени по време на речта, твърде много политика в речта, неуместна дикция и прочие. Тонът на приветствията до 1989 година е известен като позитивен, факт, който се променя с избора на първия български Президент – Желев и речта му, която остава в историята с тъжни констатации за прехода. Негова е и първата новогодишна реч на Президента на България, но явно е „повлякъл крак“, тъй като позитивният тон, познат до 1989 година, е често изместен от назидателен с нотки на укор, с политически нюанси, а всяка реч дълго се коментира негативно и остро от противниците на Президента дни след новогодишната нощ независимо кой е Президентът и какво е съдържала речта му. 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес