Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое вино е най-полезно?

05 май 2023, 10:11 часа

Дискусиите за ефектите на виното върху здравето винаги са били от особен интерес. Някои експерти твърдят, че виното е много полезно за храносмилателната система и метаболизма, докато други говорят само за негативните последици от пиенето му, като махмурлук, повръщане и главоболие. По този повод бихме казали така: пийте, но умерено.

Как да изберете вино, защо някои вина са по-добри от други и как да намерите вино, което е идеално за вашето тяло и храносмилане.

Веществата във виното

Да започнем от самото начало, а именно с веществата, съдържащи се във виното. Виното е богато на антиоксидантни полифеноли, които имат благоприятен ефект върху храносмилането. В същото време виното съдържа сулфити, които присъстват в него в малки количества, образуват се по време на процеса на ферментация, но проблемът е, че повечето от тях се получават по химичен път. Много винарни добавят към виното консерванти и добавки, които го правят нездравословно. Добавките, използвани от винопроизводителите при производството на техните напитки, включват мая, желатин (включително рибен клей, който се получава от рибен плавателен мехур) и захар. Всички тези добавки влияят негативно на храносмилането и чревната микрофлора.

Вино или бира - учени разкриха кой алкохол е по-безопасен

Мога ли да пия органични, биодинамични и натурални вина?

За много хора думата „био“ се свързва с нещо чисто, здравословно и полезно, нещо, което самата майката природа ни дава. До известна степен това е вярно, но фактът, че храните и напитките, които консумираме, съдържат органични съставки, не означава, че те не са консервирани или модифицирани в процеса на приготвяне.

Що се отнася до биодинамичните вина, тук трябва да знаете какво точно се крие зад името им. Тези вина са по-здравословни от търговските и органичните вина, тъй като тяхното производство и процес на отглеждане на грозде се основават на интегрирани практики като спазване на лунния календар, сезонност и различни начини за наторяване на почвата. Въпреки всичко това, биодинамичните вина също съдържат високи нива на сулфити.

Учени откриха свойство на бялото вино, за което дори не предполагате

Затова най-добрият избор за вас ще бъде изцяло натурално вино, произведено в малки изби. Можете да потърсите информация в интернет или да говорите с местни винопроизводители, които ще ви кажат истината за тяхната технология за производство на вино, ако, разбира се, са приятелски настроени и заинтересовани да продадат своя продукт.

Допълнителна информация:

Сулфитите могат да повлияят на тялото ви по различни начини, ако имате непоносимост към тях. Алергии, гадене, астма и лошо храносмилане са само част от последствията.

Изберете своето вино мъдро.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес