Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най малкото село в България?

25 март 2022, 17:10 часа

Най-малкото село в България е село Бов - на територията му се намира само една кофа за боклук.

Много села в България в момента са на изчезване, а някои са вече обрасли с горска растителност и са в процес на заличаване. Общият брой на тези села с по 1 жител е около 409, а приблизително 162 са населените места, в които няма нито един постоянен жител. Селата опустяват с всеки изминал ден.

Най-много села без население или с едноцифрен брой жители се намират в Габровско. След Габровска област се нарежда област Велико Търново.

По данни на Националния статистически институт към края на 2019 г. 2 от населените места в област Бургас са без жители. Това са руенските села Дюля и Звезда. Справка посочва, че има двама души, които живеят в Дюля, а в съседното Звезда няма нито един регистриран.

В Русенско най-малкото село е Пепелина. Село с прекрасна природа и въздух. Забележителното за село Пепелина е пещерата Орлова Чука. В самото село почти няма местни жители, повечето са пришълци от града, които са си изградили вили.

През лятото се увеличава населението на Пепелина от порядъка на 100 човека в най-топлите месеци. Все повече хора търсят имоти в селото, защото е прекрасно място за заслужена почивка.

В Странджа и в община Малко Търново с 3-ма жители е село Сливарово.

Най-малкото село в Добричка област по брой на населението е Брястово, община Балчик, с един жител.

В област Монтана и община Берковица най-малкото село е Рашовица. Там постоянно живеят само двама души, сочат данните на служба ГРАО. Друго изчезващо село е балканското селце Помеждин, където хората са само шест. След него с 18 жители е село Цветкова бара, край Клисурския манастир. Въпреки обезлюдяването и бедността в този регион в част от селата населението се увеличава заради красивата природа, чистия въздух и възможността възрастните хора с ниски пенсии от градовете да преживяват с реколтата, които отглеждат в градините си.

В община Бяла, област Варна най-малкото село е  село Самотино с население -трима души.

В община Бобов дол най-малкото село с 6 обитателя е Село Локвата.

От картата на България всяка година изчезва поне по едно село.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес