Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-известното топло океанско течение – ключово за Великобритания?

28 януари 2024, 19:00 часа

Великобритания е разположена в западната част на Стария континент и обхваща остров Великобритания, североизточната част на остров Ирландия и внушителен брой малки острови – над 5 000. Разположението на Великобритания предполага суров и студен климат, но фактът, че страната има само една сухоземна граница, която е с дължина едва 412 км., а всички останали са морски и с обща дължина почти 6000 км., поставя Великобритания под прякото въздействие на Атлантическия океан, който оказва значимо влияние върху климата.

Вместо сурова зимата е мека и влажна, както и почти лишена от снеговалежи, а като цяло климатът е мек и с малки температурни амплитуди. Причината за това е топло океанско течение, чието значение е ключово за климата на Великобритания.

Кое топло океанско течение е причината за мекия климат на Великобритания?

Гълфстрийм – известното топло океанско течение с внушителна водна маса, за чиито огромен размер може да добиете представа, ако знаете, че се равнява на около 450 реки като Мисисипи, е причината за влажния и мек климат, мъгливите зими без значителни снеговалежи.

Обилни са валежите и през лятото, което обуславя влажния климат във Великобритания. Лятото не може да се нарече горещо и няма общо с лятото и температурите, с които сме свикнали в страната ни. Във Великобритания средната температура за юли е 17 градуса, като и температурите са обусловени от това топло океанско течение в Атлантическия океан, миещ бреговете на тази държава. Максималните летни температури в Лондон например са около 23 градуса, които ние трудно бихме определили като летни градуси.

Гълфстрийм може да изчезне?

Какво е значението на Гълфстрийм – положително или отрицателно?

Въпреки че въздействието на Гълфстрийм се разглежда като положително и се обсъжда, че именно благодарение на него климатът във Великобритания не е суров, а влажен и мек, както и че евентуална рязка и значителна промяна в течението би причинила щети и опасност за редица страни, то това топло океанско течение има и отрицателно въздействие, свързано със здравословното състояние на пациентите с белодробни заболявания.

Влагата, мъглата съчетани със сажди и вредни газове от автомобилите, промишлеността, човешката дейност и прочие, създават условия за образуване на смог, който значително влошава здравословното състояние на хронично болните от белодробни заболявания, както и на астматиците. Доказано е, че мръсният въздух е сред най-рисковите фактори за здравето, така че не е възможно и коректно да разглеждаме влиянието на Гълфстрийм само като позитивно.

Влиянието на Гълфстрийм може да се разглежда като отрицателно отново във връзка с мъглите, които значително намаляват видимостта и причиняват не само задръствания и проблемен трафик, но са и основен фактор за катастрофи.  Дори въведените жълти фарове на автомобилите и оранжево осветление по магистралите не съумяват да се справят с този проблем.

Течението обуславя и честите и силни валежи от дъжд, които водят до наводнения при преливането на реките, тъй като подхранването на реките е именно от дъждовете и увеличаването на количеството на валежите неминуемо поражда риск от наводнения. Югоизточна Англия е преживяла големи морски наводнения през 1926, 1938 и 1953 година.

Защо Гълфстрийм е топло течение?

Гълфстрийм оказва ключово влияние на климата във Великобритания, като носи топла вода от Карибите в Северозападна Европа. Именно този факт – че носи вода от Карибите, го обуславя като топло течение. Повече за влиянието на това топло течение върху климата на Великобритания, както и други ключови по-големи течения в тази част от света, може да разгледате на карата онлайн.

Какво ще ни поднесе в бъдеще Гълфстрийм?

Учените се опитват да проучат как и дали изменението на климата може да повлияе на мащабните океански течения, които в момента къпят крайбрежието на Обединеното кралство с топла вода, както и до какво ще доведе евентуална промяна в самите теченията. Гълфстрийм е само една част от масивна океанска система, оказваща критично въздействие върху регионалния и глобалния климат.

Проучване: Климатичен хаос на Земята, ако Гълфстрийм се срине през 2025 г.

Изследванията на професор Торнали по темата доказаха отслабване на силата на течението през последните десетилетия, причинено вероятно от промяната на климата. И докато бавното отслабване на силата на течението не води до катастрофални събития, то резките промени и рязкото забавяне на масивната океанска система ще доведе според учените до внезапно покачване на регионалните морски нива, до  големи валежи климатични зони, превърнати в сухи и обратното, до екстремни и интензивни зимни метеорологични явления в Европа, наводнения и прочие.

За щастие, всичко това се базира само на компютърни модели, с които учените искат да разгадаят възможното бъдеще по отношение на океанските течения, да открият най-големите заплахи, пред които би могло да се изправи човечеството или поне населението в крайбрежните зони на Атлантическия океан, както и да набележат план за действие и превенция, ако тези опасности се окажат реалност. А това ще рече, че на този етап можем да продължим да мрънкаме за влагата и дъжда във Великобритания и за мъглата, която ни пречи да шофираме, необезпокоявани от катастрофални опасности, които оставяме в  ръцете на учените.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес