Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв цвят банани ви помагат да отслабнете?

15 август 2024, 09:00 часа

Оказва се, че бананите също могат да ви помогнат да отслабнете. Основното нещо е да изберете правилния плод: цветът на кората значително влияе върху нейното съдържание на калории.

Смята се, че тези, които отслабват, не трябва да ядат банани. Този плод е много калоричен: един узрял банан съдържа 12-16 g захар. Въпреки това, дори и с банани във вашата диета можете да отслабнете. Основното нещо е да изберете плодове с определен цвят.

Д-р Каран Радж от университета в Съндърланд съветва да се ядат зелени банани. Първо, те съдържат по-малко калории. И второ, неузрелите банани подобряват храносмилането. Въпреки това, ако няма проблеми с теглото, не трябва да се отказвате и от зрели плодове.

Скритата вреда от бананите, за която никой не говори

Зрелите и неузрелите банани имат различни ползи за здравето. Всъщност 80-90% от въглехидратите в бананите са нишесте. Един неузрял или зелен банан съдържа по-устойчиво нишесте, форма на въглехидрати, която действа като фибри. Това е пребиотик, който полезните бактерии във вашите черва обичат да консумират.

Устойчивото, известно още като стабилно, нишесте не се смила или абсорбира в стомаха или тънките черва. Постъпва непроменено в дебелото черво, където се разгражда от полезните микроорганизми. И когато добрите бактерии се хранят, храносмилането се подобрява, проблемите с изпражненията изчезват и теглото намалява.

Между другото, грижата за чревната микрофлора означава и предотвратяване на рак на дебелото черво, както и понижаване на нивата на холестерола. И по този въпрос неузрелите банани са чудесни помощници.

Според д-р Радж колкото по-зелен е бананът, толкова по-нисък е гликемичният му индекс. Това означава, че на тялото му отнема повече време, за да го разгради до глюкоза. Затова хората с диабет предпочитат да ядат неузрели банани.

От друга страна, колкото по-жълт или узрял е един банан, толкова по-лесно се смила, защото с времето повечето нишесте се превръща в прости въглехидрати.

В допълнение, узрелите банани, които вече започват да се покриват с кафяви петна, имат по-високи нива на антиоксиданти. Това се дължи на факта, че пигментът хлорофил постепенно се разрушава.

Защо не трябва да ядете банани на гладно?

Нека добавим също, че бананът е отличен източник на калий: средно голям плод осигурява 10% от дневната нужда от този минерал. Калият от своя страна поддържа здравето на сърцето и е жизненоважен за контролиране на кръвното налягане.

Колкото по-дълго се съхраняват бананите, колкото по-дълго са в транзит, толкова повече витамини губят, особено ако температурният режим не се поддържа по време на транспортиране или плодовете са изложени на стрес, като например прекомерни вибрации.

Витамините С и Е са изключително чувствителни към светлина и температура. Затова при вирусни заболявания е по-добре да ядете зелени банани. Концентрацията на витамин B6 (пиридоксин), напротив, се увеличава с узряването на плода.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес