Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително се раздава на Архангелова Задушница?

03 ноември 2023, 20:28 часа

Последната от трите големи Задушници, в които почитаме починалите и се молим за душите им – Архангелова Задушница – е тази събота, 4 ноември. Тази Задушница не на фиксирана дата, тъй като зависи от друг голям християнски празник – Архангеловден.

Архангелова Задушница се отбелязва винаги в съботния ден, който предхожда Архангеловден. Архангел Михаил е „борец против злото“, често изобразяван как пробожда дявола. Той е ангел, пазител на душите, поради което не е неочаквано, че третата голяма Задушница у нас е свързана именно с деня на Архангел Михаил. Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. 

За да почетете душите на мъртвите в съботата преди деня на светията, познат в народните вярвания като душовадник или ангелът, който взима душата на починалия, важно е да знаете какви са традициите и обичаите за тази Задушница, сред  които е и подаването на храна „за Бог да прости“ на онези, които срещаме на гробищата, или на съседи и познати.

Какво се раздава на Архангелова Задушница е въпрос, вълнуващ християните, подготвящи се за деня на мъртвите си близки, както и всички, които са имали щастието да нямат близък починал, поради което не са отбелязвали Задушниците и не са сигурни какво задължително се раздава на Архангелова Задушница.

Архангелова задушница 2023: ето кога се пада

Какво се раздава на Архангелова Задушница?

Подавките, които се приготвят за Архангелова Задушница, не се различават съществено от тези за помени и за останалите две големи Задушници. Задължителните ястия и напитки, които домакините следва да подготвят за празника, през който почитаме душите на мъртвите, са:

  • жито, което олицетворява възкресението,
  • вино, което се възприема като символ на Христовата кръв,
  • хляб или пити, които припомнят саможертвата на Христос за нас,
  • бонбони, дребни сладки,
  • различни храни, които са били любими на скъпите ни покойници,
  • агнешко или пилешко месо.

Наближава Архангелова Задушница. Какво задължително се прави?

Включването на агнешко месо в раздавките за Архангелова Задушница съвсем не е случайно. Това е свързано с ястията, които традиционно се приготвят за празника Архангеловден, който е след тази трета голяма Задушница. Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан – агне, пекат се т.нар.  рангеловски хлябове – боговица и рангелово блюдо.

Житото и червеното вино, които са характерни и задължителни за Задушницата, присъстват и на празничната трапеза в чест на светеца Архангел Михаил, вероятно защото е известен като ангел на смъртта, защото именно той е светецът, които „взима“ душите, при него отива душата на починалия, като колкото по-праведен е бил приживе, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Така че виното и житото, които са първи отговор на въпроса „Какво задължително се раздава на Архангелова Задушница?“ присъстват и на празничната трапеза в деня на Архангел Михаил.

Разбира се, важно е не само какво се раздава, а и с какви мисли, с какви молитви за опрощаване на греховете на починалия се подават раздавките на Задушница. Не по-малко важна е самата молитва, църковната свещ, панихидата в църквата, преливането с вино и прекадяването на гроба. Не количеството е водещо при раздаването на храна, въпреки че някои опечалени отдават голямо значение какво и колко подават за „Бог да прости“, а пропускат молитвата от душа и значението ѝ за починалите близки.

На Архангелова Задушница не се работи. Денят е посветен на онези, които вече живеят само и единствено в спомените и сърцата ни, предназначен е не за труд, а за споделяне на скъпи спомени, свързани с милите ни покойници.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес