Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаем за дезодорантите против изпотяване?

08 март 2022, 17:00 часа

Дезодорантите се използват за борба с потта (влага или миризма, причинени от бактерии) и антиперспирантите за борба с миризмата. Тези инструменти имат различни ефекти. Всички дезодоранти неутрализират и маскират неприятните миризми, а много и блокират растежа на бактериите.

Дезодорантите работят както с потта, така и с миризмата: създават слой върху кожната повърхност, блокирайки неприятните миризми. Днес е трудно да си представим нашето натоварено ежедневие без редовна употреба на такъв. Но е редно да сме наясно дали са вредни дезодорантите против изпотяване? Техният избор за това какъв да използваме също не е лесен. За някои е важно съставките им да са натурални, а за други – защитени за дълго време.

Вредни ли са дезодорантите за здравето?

В миналото хората се опитвали да прикрият лошите миризми по различни начини. Например, египтяните са използвали етерични масла. Първият дезодорант се появил през 1888 г. и бил толкова агресивен, че можел да разяжда дори дрехи. След това се правят на базата на алуминий и цирконий. Те оставят тези неприятни бели петна по кожата и дрехите. Само в САЩ хората харчат 1,6 милиарда долара годишно за дезодоранти. Разбира се, формулата днес не е същата като тогава.

Всеки продукт, предпазващ ни от миризми и петна, сме свикнали да наричаме дезодорант, но е правилно да го разделим на две категории, а именно дезодорант и антиперспирант. Първият съдържа известен аромат и със сигурност предотвратява неприятни миризми от нашето тяло. Други са базирани на алуминиеви соли. Алуминиевите съединения блокират потните жлези, предотвратявайки размножаване на бактерии.

Счита се, че компонентите на антиперспирантите причиняват растеж на естроген-подобни хормони, които оказват неблагоприятен ефект върху тялото. Националният институт по рака (САЩ) заяви, че никога не е открил никакви убедителни доказателства.

Ако използвате дезодорант:

·  Не забравяйте за хигиената. Без значение колко ефективно е избраното средство, трябва редовно да се къпете и да сменяте дрехите;

·  Не нанасяте върху раздразнена кожа. Използване на дезодорант непосредствено след бръснене може да причини дразнения и сърбеж;

Има ли разлика между мъжки и женски дезодоранти?

Някои жени избират да залагат на избора на мъжете, защото вярват, че ефектът им е по-силен и за по-дълго време. Реално обаче изобщо няма смисъл, защото мъжете вече не се потят. Освен това, проучване от 2010 г. показва, че най-потните хора са от слабия пол в добро физическо състояние. Накратко, те се различават само по аромат.

Като цяло обаче дезодорантите са различни всеки избор е персонален. За някои дадена марка може да е подходяща за тях, а за други – не. Понякога можете да опитате много, преди да намерите своето. Независимо от това, дезодорантът е незаменим помощник на всички мъже и жени днес, за да изглеждат винаги добре.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес