Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаем, преди да започнем да инвестираме?

04 ноември 2021, 11:12 часа

За много хора инвестициите са нещо, което пази парите им като стойност и трупа лихва за бъдеще. В общи линии това е така, но има някои особености, които трябва да погледнем по-близо, преди да вземем своите решения за инвестиране.

В най-общи линии в България години наред се инвестираше основно в банкови депозити и недвижими имоти. В това няма нищо лошо, но с течение на времето лихвите по първите паднаха, докато вторите увеличиха своята стойност, но сега цените им са в небесата. Ако имате свободни пари и сте решили да инвестирате, то е добре да имате няколко неща предвид преди да го направите. Ето кои са те: 

1) Учете, проучвайте, четете

Преди да налеете пари в нещо трябва да разберете неговия фундамент. Много хора наливат пари в криптовалути, без дори да знаят нищо зад технологията зад тях. Същото правят и хората, които искат да наливат пари в ценни книжа, но не знаят разликата между акция и ETF. За да е загубите парите си в необмислена инвестиция, е добре да седнете и да четете и да проучвате. Ама много. Ако говорите със свои познати, имайте предвид, че всеки ще ви даде съвет на база на това, което е купувал и което носи добри резултати за него. 

2) Определете какъв тип инвестиция искате

За жалост много хора не са наясно какъв тип инвестиция биха искали да имат. Масово хората ще заложат на по-нискорискови инструменти, които основно да запазят стойността на парите им и да натрупат лека доходност. Има такива, които искат да изкарат някаква по-добра годишна доходност като процент печалба от инвестицията. В това няма нищо лошо, но е по-рисково. Определете до каква степен сте склонни да рискувате с тези пари и се консултирайте със специалист относно своите приоритети. 

3) Играйте сигурно и бъдете търпеливи

Говорейки си за неща като инвестиране трябва да гледате с хоризонт поне 5-10 години напред. Заключвате тези пари, следите стойността им периодично, но знаете, че те ще ви донесат резултат години напред във времето. Хубаво е да започнете да градите портфолио, което е в разнообразни активи - акции, криптовалути, ценни метали. Започнете с такива, които са нискорискови и няма изгледи за драстичен скок надолу в цената им. Ако сумата за инвестиция е по-ниска ще трябва да направите своето проучване сами, но ако искате да вложите голяма сума е добре да говорите с професионален консултант. 

ВАЖНО! Тази статия НЕ Е финансов съвет. Тя съдържа лични наблюдения и генерални препоръки на автора. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес