Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да направим, за да не се разболеем по време на почивката?

09 юли 2021, 18:45 часа

Лято, слънце, море - лятната почивка е най-доброто нещо, което можем да направим за здравето си. Tя ни помага да се избавим от натрупания стрес и да укрепим имунната си система. Но, разбира се, по време на почивка ни дебнат куп опасности, свързани с вируси и инфекции. За да не помрачите дългочаканата си почивка, спазвайте следните правила.

1. Не ходете боси

Да, ходенето без чехли по плажната ивица доставя голямо удоволствие. Но ако сте на непознато място, по-добре е да използвате плажни обувки - това ще предпази краката ви от драскотини, рани от остри черупки или парчета камъни и корали, както и от ухапвания от морски таралежи. Освен това в някои страни морската вода може да бъде замърсена с фекалии от животни или бактерии, които е възможно да причинят възпаление при наличието на драскотини.

2. Опаковайте лекарствата си в отделна чанта преди пътуване

Ако ви се налага непрекъснато да приемате лекарства заради наличието на заболяване, приложете рецептата си към тях. Тя може да ви е необходима на летището или при преминаване на границата. Всички лекарства, които приемате редовно или които може да са ви необходими, трябва да бъдат опаковани в отделна чанта и да ги сложите в ръчния ви багаж.

Ако заминавате на почивка в друга държава, проверете дали някое от вашите лекарства е в списъка със забранените медикаменти за съответната страна. Съхранявайте лекарствата само в оригиналните им контейнери, в противен случай те могат да бъдат конфискувани по време на митническа проверка.

3. Не забравяйте да закусите

Какъвто и да е графикът ви, първото което трябва да направите, е да закусите.  Заложете на обилна и здравословна, богата на протеини и фибри закуска. Пропускането на сутрешното хранене може да доведе до скокове в кръвната захар, постоянно чувство на глад и липса на енергия. Освен това хората, които постоянно пропускат закуската, са по-склонни да наддават на тегло и е по-трудно да отслабнат.

3. Запасете се с лекарства против диария

Дори ако в ежедневието никога не сте имали разстроен стомах, когато пътувате, запасете се с лекарства против диария. Летенето със самолет често води до дехидратация и червата ви ще се нуждаят от допълнителна помощ. 

Състоянието, известно като „диарията на пътника“, може да се развие след консумацията на храна и вода, с която не се свикнали, а понякога дори и от въздуха. Затова е по-добре да имате под ръка хапчета.

4. Мийте си ръцете

Просто правило, което въпреки това мнозина пренебрегват: не забравяйте да си измиете ръцете след завръщане от улицата, използване на тоалетната, всеки контакт с растения и животни и преди ядене. И не докосвайте лицето си, особено устата, носа и очите, преди да измиете ръцете си.

5. Пийте много вода

Един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени почиващите, е дехидратацията. Признаците за липса на течност в организма често се пренебрегват. Затова носете винаги със себе си бутилка вода и не забравяйте да пиете постоянно от нея.

6. Използвайте репеленти

Дори ухапването от комар може да предизвика алергия.

Използвайте репеленти, съхранявайте лекарствата за алергии под ръка и посетете лекар, ако забележите замаяност, гадене или възпаление на кожата след ухапване.

7. Внимавайте с плодовете, зеленчуците и водата

Не пийте и не използвайте за миене на зъбите вода, в чиято чистота се съмнявате. Мийте плодовете и зеленчуците единствено с бутилирана вода, която трябва да използвате и за приготвяне на чай и кафе. Също така, опитайте се да не поръчвате ледени напитки в райони, където състоянието на водата е подозрително.

8. Ако си купувате храна от улицата, консумирайте я само гореща

Автентичната улична храна е едно от основните удоволствия на вашата почивка. Но за да не ви навлече неприятности това гастрономическо изживяване, заложете само на ястия, които са преминали топлинна обработка - пържени, печени или варени. 

9. Отделете време за следобеден сън

Изследванията потвърждават, че хората, които отделят време за следобеден сън живеят по-дълго и по-рядко страдат от сърдечни заболявания. За съжаление, малко от нас могат да си позволят това в ежедневието си, но по време на почивка може да се поглезите.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес