Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво става с нас, ако ядем прекалено много ЛИСТНИ зеленчуци

07 ноември 2021, 19:40 часа

Зеленчуците са едни от основните продукти, от които си набавяме необходимите витамини, минерали и полезни вещества. Листните и тъмнозелените зеленчуци са може би на челото на класацията по най-здравословни храни. Те ни доставят необходимите витамини, антиоксиданти, минерали, фибри, а и са полезни както сурови, така и преработени на пара, варени, печени и др. Добре е да включвате различни видове зеленчуци към менюто си, за да може да си набавите всички необходими полезни вещества, които са нужни за правилното функциониране на организма и системите в него. 

Те са богати на витамини като А, С, К, В, както и на фолиева киселина, не са калорични и ни доставят нужните фибри за добро храносмилане. Те могат да се включват във всяка една диета за стопяване на килограми  и затова много хора се подвеждат за количеството, което е нормално да се приема. Но понякога поради тези причини ние прекаляваме с количеството, което невинаги води до положителен ефект, а дори обратното. Трябва да се внимава с всички здравословни храни, тъй като натрупването на определени групи витамини или минерали в организма понякога може да е опасно. 

Днес ще ви разкрием какво може да се случи с тялото ви, ако прекалявате с консумацията на листни зеленчуци и какви са ефектите от тях.

Какви са потенциалните рискове от прекомерената консумация на листни зеленчуци?

Повечето от този вид зеленолистни зеленчуци са с богато количество витамин К в състава. А както знаем, той е мастноразтворим в и натрупани големи дози в организма ни може да е токсичен. В такава ситуация може да създаде проблеми, свързани със съсирването на кръвта и кървенето. Когато имаме недостиг от него обаче, също се получават проблеми със съсирването, но в излишък предизвиква токсичност.

Други, не толкова опасни и притеснителни прояви, но пък дискомфортни, са подуването, газовете, диария, запек, спазми, храносмилателни проблеми. Те се появяват в следствие на прекомереното количество фибри в организма, с което той не може да се справи, тъй като фибрите са неразтворими и се затруднява работата на храносмилателната система.

При прекаленото количество приети такива зеленчуци, се увеличават и стойностите на витамин К, което окаже ли се прекалено високо, може да се достигне до кръвоизливи или образуване на тромби. Но вероятността да консумирате нужното количество зеленчуци за достигането до това ниво, е прекалено малка. 
И все пак, грижете се за здравето си и не прекалявайте с тези продукти. Ако сте им големи фенове, съобразете се с горепосочените странични ефекти и редуцирайте количеството им в ежедневното меню.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес