Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще ви се случи, ако ви заметат с метла?

12 юли 2023, 15:13 часа

Знаци и суеверия ни придружават на всяка крачка. Те често се свързват с предмети или явления, които се случват в ежедневието ни, като например почистването. Например, смята се за опасна поличба, ако са помели около вас или са измили пода. Но не го приемайте прекалено на сериозно.

Защо не можете да заметете човек с метла?

Произходът на този знак се открива много лесно. Нашите предци са отдавали голямо значение на почистването и поддържането на ред в къщата, не само за да се отърват от боклука и мръсотията, но и за да изчистят негативните енергии, неуспехи и сътресения.

Има поверие, че ако бъдете заметени с метла, всички неприятности и негативизъм, натрупан в стаята, ще преминат към вас. Това може да доведе до отслабване на имунитета, болести, кавги с близки и големи загуби.

Подобен знак съществува за миенето на пода около човек. Ако парцалът докосне краката, това може да увеличи неприятностите.

Народни поверия: Как да имате винаги пари в дома си

И ако все още не вярвате

Не всеки знае за забраната за замитане на човек с метла, следователно, когато почиствате къщата или в двора, е по-добре да се отдалечите за известно време, за да избегнете езотеричните проблеми, свързани с поличбата.

На обществени места, особено където чистачите работят с мопове, ситуацията е по-сложна. Ако забележите, че подът около краката ви е измит в кръг, затворете очи и кажете: „Проблемът беше страхотен, но отмина, не ме докосна“.

Достатъчно е вярващите хора да кажат молитвата „Отче наш“ и никакви проблеми няма да ги сполетят. Въпреки това, особено суеверните хора се съветват да се измият със светена вода или да посетят баня, за да се пречистят със сигурност от негативността, в случай че бъдат заметени с метла или закачени с изтривалка.

7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие

Ако сте били заметени с нова метла

Има и друга страна на този знак, свързана с използването на нова метла, която никога не е била използвана или специално предназначена за ритуални цели. В миналото новата метла се е смятала за незаменим инструмент за родителите на новородено или по-голямо дете, както и за полезен инструмент в домакинството.

В древността бебето се замитало с нова метла, за да спи добре. Вярвало се, че този обред прогонва злите духове, които обикалят люлката и причиняват колики и неразположения на детето.

Ако искате да получите голяма реколта в градината, можете да покриете дърветата с нова метла. И за да не се разболее добитъкът, страните му могат да бъдат изчеткани с нова метла, за да се премахне целият прах.

С новата метла се изпълняваха и желания. Купува се по време на растящата луна за определена сума, над клонките се произнася заветно желание и едва тогава метлата се използва по предназначение. Вярвало се е, че докато прътите се изхабят, тоест метлата стане неизползваема, желанието ще се сбъдне. След това остатъкът трябвало да бъде изгорен с благодарност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес