Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по филия ръжен хляб?

23 януари 2022, 14:25 часа

Ръженият хляб отдавна се счита като здравословна алтернатива на хляба от пшенично брашно. Според диетолози това се дължи на високата концентрация на фибри в него. 

Консумацията на ръжен хляб насърчава развитието на полезна бактериална чревна микрофлора. Това от своя страна оказва положителен ефект върху състоянието на общия имунитет и осигурява ефективна превенция срещу колоректален рак.

Лекарите от Финландския национален институт за здраве и благосъстояние определят ръжения хляб като един от най-полезните.

„Основните ползи за здравето ни от консумацията му са свързани с фибрите. Ако ежедневно консумират по една филия от него, жените ще си набавят средно около 20 процента от фибрите, необходими на дневна база, а мъжете – 30%”, споделят експерти в интервю за Helsingin Sanomat.

„Включването на ръжен хляб в менюто активира метаболизма на мазнините и въглехидратите, инхибира развитието на диабет тип 2“, допълват още специалистите, цитирани от medikforum.ru.

Освен всичко това ръженият хляб е чудесен източник на редица микроелементи, които са жизненоважни за здравословното функциониране на организма.

Чрез консумацията му тялото ни си набавя:

  • витамини В-комплекс
  • желязо
  • магнезий
  • цинк
  • мед
  • йод

Друго полезно свойство на ръжения хляб е, че стимулира червата да синтезират повече серотонин, което се отразява положително на съня и настроението.

Важно: Тази статия е единствено с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията със специалист, както и да отмени дадените от него препоръки!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес