Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако спрете алкохола за един месец?

16 март 2023, 19:00 часа

Какво ще стане, ако експериментираме и се откажем напълно от алкохола за един месец? Оказва се, че резултатите могат да бъдат много положително изненадващи!

Ефектът на алкохола върху организма

Дори най-малкото количество алкохол намалява функционирането на нервната система, влошава зрителните и слуховите реакции и прецизността на движенията. Въпреки предположението, че алкохолът би трябвало да има стимулиращ ефект, реалността е съвсем различна. Алкохолът не стимулира, а влошава работоспособността, въпреки че първоначално симптомите са почти незабележими.

Алкохолът достига първо до най-чувствителните центрове на нервната система, като влошава и нарушава прецизното мислене, логическото разсъждение и правилната преценка. Той уврежда и така наречената висша емоционалност, която включва аспектите на етиката, морала, чувството за семейство и междуличностните връзки.

Последици от употребата на алкохол

Редовната консумация на алкохол оставя последици върху почти целия човешки организъм. Ефектите му могат да се наблюдават не само във вътрешните органи, но и в нервната и храносмилателната система, наред с други. 

Дихателни шумове, сърдечни нарушения, повишено кръвно налягане, циркулаторна недостатъчност - това са само някои от негативните ефекти на алкохола и продуктите от трансформацията му върху сърдечно-съдовата система. Едномесечна почивка от алкохола е достатъчна, за да се забележат редица положителни промени в организма. 

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

Положителни ефекти от спирането на алкохола за един месец

Ако се откажете от питието си през уикенда или вечерта, можете бързо да забележите положителните ефекти в собствения си организъм.

Избягване на наддаването на тегло

Алкохолът е една от най-големите калорийни бомби, поради което е и една от най-честите причини за напълняване. Алкохолните напитки потискат секрецията на лептин - хормона на ситостта, който сигнализира на мозъка, че вече сме сити. Под влиянието на алкохола консумирате повече калории, като охотно посягате към нездравословни храни. 

Първият симптом на отказа от алкохола може да бъде по-добър контрол на теглото и загуба на няколко излишни килограми. Ако издържите поне един месец, без да посягате към алкохолните напитки, има шанс теглото да спре да расте.

Подобрен сън

Обща умора, раздразнителност и желание да прекарате целия ден или уикенда в леглото. Въпреки че много фактори допринасят за това състояние, те могат да бъдат пряко свързани и с посягането към алкохола. 

Чаша вино преди лягане би трябвало да ви помогне да заспите по-бързо, но за съжаление не гарантира добро качество на съня. Напротив, тя може да доведе до по-кратък и по-лош сън. 

Положителният ефект от отказа от вечерния ритуал с питие или друга алкохолна напитка може да се види в подобряването на съня и естественото увеличаване на енергията при събуждане. Интересно е, че този ефект се проявява още през първия ден след отказа от алкохола. 

Признаците на честата употреба на алкохол вече могат да се видят с просто око. Освен че ускорява образуването на бръчки и разширяването на кръвоносните съдове, алкохолът влошава състоянието на косата, която е по-склонна да се накъсва и чупи. Алкохолът възпрепятства усвояването на витамините А, В и С, което пречи на кожата да получи необходимото ѝ обновяване.

Добрата новина е, че отказът от алкохола започва процеса на регенерация почти веднага. Ефектът може да се забележи само след 2 седмици детоксикация. Тенът на лицето възвръща здравословния си оттенък и повишава еластичността си, а косата става по-силна и лъскава.

Лекар: Не яжте тези храни, когато пиете алкохол

Повишен имунитет

Човешката имунна система е непоносима към алкохола. Изложена на чест контакт с алкохол, тя започва да се защитава по-слабо от вируси и бактерии, като им позволява да нахлуят по-бързо в организма. Високите проценти потискат производството на протеини, които са отговорни за подготовката на имунните клетки за борба с натрапниците.

Отказът от алкохол за един месец ще позволи на организма да възстанови компрометирания имунитет. Подкрепено от подходяща диета, то ще ускори производството на протеини и ще потуши съществуващото възпаление. Изводът е очевиден: колкото по-малко алкохол, толкова по-малко потенциални инфекции.

Ползи от месечното отказване от алкохола

Съществуват още много положителни ефекти от спирането на алкохола за минимум един месец. Освен ефектите върху организма, като понижаване на нивото на лошия холестерол (HDL) и подобряване на състоянието на черния дроб, можем да наблюдаваме положителни промени в психичното здраве. Още един голям плюс е, че отказът от алкохол може да ви спести значителна сума пари и да увеличи бюджета ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес