Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ни, когато пием безалкохолната бира?

09 февруари 2023, 14:00 часа

Когато бе пусната на пазара безалкохолната бира, много хора реагираха с присмех, защото бяха на мнение, че тази бира не може да замести истинската. 
Въпреки невярващите, тази безалкохолна напитка вече е намерила доста широка аудитория. Сега е време да си отговорим на въпроса: безопасна ли е безалкохолната бира за здравето ни? И дали наистина не съдържа алкохол? Нека разберем.

Алкохолните напитки никак не са полезни за здравето. Махмурлукът е цената, която мнозина плащат след това удоволствие. Могат ли техните безалкохолни аналози да се считат за здравословни? 
В края на краищата, както и бирата, днес можем да си купим безалкохолно вино, ликьор, уиски или водка без никакви проблеми. Нека разгледаме по-отблизо пионера в този пазарен сегмент. Сега ще разгледаме под микроскоп безалкохолната бира.

Как се прави безалкохолна бира?

Безалкохолната бира се произвежда по същия начин като алкохолната. В тази процедура обаче има един допълнителен елемент. Безалкохолна бира може да се получи чрез дестилация или вакуумна екстракция, т.е. механично отстраняване на етиловия алкохол от класическата златна напитка, прекъсване на процеса на ферментация на дрождите, т.е. потискане на образуването на етилов алкохол, имобилизиране на клетките на дрождите - този най-нов метод работи само със специален вид дрожди. Това позволява да се произвежда бира с нулево съдържание на алкохол и да се запази голяма част от вкуса на златната напитка.

Какво ще се случи с тялото, ако не пиете алкохол един месец

Всяка безалкохолна бира ли съдържа 0,0 процента етилов алкохол?

Не всяка. Всичко зависи от технологията на производство. Само третият вариант гарантира бира, която не съдържа алкохол. В бирите, получени чрез механично отстраняване на етиловия алкохол, както и чрез прекъсване на процеса на ферментация на дрождите, може да има малко алкохолно съдържание. По тази причина безалкохолните бири се разделят на две групи:

1. Нулева зона или бира без алкохол,
2. Безалкохолни бири, които могат да съдържат следи от алкохол (до 0,5 %).

Безалкохолна бира за шофьори и бременни жени?

Добър избор ли е безалкохолната бира за човек, който сяда зад волана? Може ли бременна жена и кърмачка да го ползва? 
Понякога действителното съдържание на алкохол в безалкохолната бира е по-високо от посоченото на етикета. Пиенето на няколко безалкохолни бири може да има ефект, подобен на този при пиенето на една класическа алкохолна бира. За хората, които сядат зад волана, както и за бременните жени и кърмачките, е по-добре да се въздържат от консумация на повече от няколко безалкохолни бири.

Калоричност на безалкохолната бира

Противно на предположенията, по-ниското или нулево съдържание на калории не прави безалкохолната бира диетична напитка. Поради високото съдържание на подсладители калоричността на безалкохолната бира е подобна, а понякога дори по-висока от тази на класическата златна напитка. Безалкохолната бира може да съдържа до два пъти повече захар от алкохолния си аналог!

Какво се случва с тялото, ако 30 дни не пием алкохол

Безалкохолна бира - последици за здравето

Повишаването на осведомеността относно храненето означава, че все повече хора ограничават консумацията на алкохол или дори напълно се отказват от него. Става дума не само за тези, които се страхуват от пристрастяване, но и за хората, които не искат да отровят и подкиселят организма си с етанол. Може ли безалкохолната бира да бъде добра алтернатива за тях?
Не е задължително. Високото съдържание на подсладители означава, че безалкохолната бира предизвиква бързо освобождаване на глюкоза в кръвта. Това принуждава панкреаса експресно да произвежда големи дози инсулин. Ако безалкохолната бира се появява често в менюто, тя може да стане причина за претоварване на панкреаса.

Безалкохолната бира може да се превърне в причина за сериозни смущения във въглехидратната обмяна с последващо развитие на инсулинова резистентност и диабет тип II.

Захарта е първата и не непременно най-лошата съставка, която можем да открием в безалкохолната бира. Производителите често използват негови по-евтини заместители, включително глюкозен сироп и/или глозо-фруктозен сироп - а те, както е известно, разрушават здравето.
За да се предоставят на потребителите безброй вкусове, при производството на безалкохолни бири често се използват химически добавки, като се набляга на ароматизатори и подобрители на вкуса на крайния продукт. 
Асортиментът от безалкохолни бири е богат. Ако решите да си купите такава, струва си да проверите етикета със състава и да изберете бирата с най-малко съставки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес