Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с кръвното налягане, когато навън застудее ?

17 септември 2023, 10:59 часа

Времето навън влияе не само на настроението, но и на здравето. Ниските температури могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, а високите – до неговото понижаване.

Кръвното налягане се повишава през зимата, защото кръвоносните съдове се свиват от студа. Това свиване се нарича вазоконстрикция и се случва с цел поддържане на телесната температура. Вазоконстрикцията може да се получи и поради други причини, но най-често срещаната е ниските температури навън. Свиването на артериите поддържа телесната температура и поради съпротивлението при преминаването на кръвта през стеснените кръвоносни съдове се повишава налягане в тях, което ако продължи прекалено дълго време, може да доведе до хипертония.

Когато навън е топло, кръвоносните съдове са разширяват. Горещите летни месеци кара кръвоносните съдове да влязат в състояние на вазодилатация или по-просто казано разширяване. Този процес е вследствие на най-различни фактори, но през горещините се осъществява, за да не прегрее организмът. Понижаването на кръвното налягане може да доведе до редица усложнения, ако продължи за дълъг период от време. Също така ниското кръвно може да причини шок и припадъци.

Този евтин зеленчук замества аспирина - той сваля кръвното и разрежда кръвта

Редица изследвания в областта разглеждат влиянието на времето навън върху кръвното налягане. Установено е, че систолното кръвно налягане се повишава с 1.7 mmHg през студените зимни месеци.

Над 1 милиард души по цял свят страдат от високо кръвно налягане. Хипертонията може да причини затрудено циркулиране на кръвта през тялото и съответно редица здравословни проблеми като инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване и др. Ако високото кръвно налягане не се поддържа в здравословни граници с помощта на медикаменти, изписани от лекар, тя може да доведе и до други сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест, инсулт, сърдечна недостатъчност и сърдечен удар. Освен чрез подходящи лекарства, високото кръвно налягане може да се контролира и със здравословен начин на живот – редовна физическа активност, намаляване на прием на сол, здравословен хранителен режим.

Какви са здравословните граници на кръвното налягане ?

Здравословните стойности на кръвното налягане се определят от две числа - систолично и диастолично. Систоличното налягане показва силата, с която сърцето се свива и изтласква кръвта в кръвоносната система, докато диастоличното налягане отразява отпускането и отдиха на сърцето между две систоли. Здравословните стойности са обикновено около 120/80 mmHg. Повишено кръвно налягане се счита, когато стойностите са по-високи от 130/80 mmHg и може да бъде рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Учени разкриха какво се случва с кръвното ви, когато ядете патладжан

Редовното измерване на кръвното налягане е изключително важно за откриване на възможни проблеми със здравето. Хипертонията може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За намаляване на кръвното налягане се препоръчва здравословен начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес