Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави със старото яйце от Великден?

02 май 2024, 06:40 часа

По традиция първото яйце за Великден се боядисва в червено и се оставя пред иконата у дома. Яйцето трябва да остане там до следващия Великден да закриля и пази дома от беди. Но много домакини, които са запазили първото яйце от миналата година, се чудят какво да правят с него. 

Какво се прави с червеното яйце от миналата година?

Свещениците съветват да занесете миналогодишното яйце в църквата (заедно с миналогодишните върбови клонки) и да го дадете на църковните служители. Всичко, което донесете, ще бъде изгорено в църковната пещ, пепелта ще бъде разпръсната над водата или заровена на „неутъпкано“ място. И по този начин осветените предмети няма да бъдат осквернени.

Кога се мият прозорците преди Великден?

Някои препоръчват заравяне на яйца в градината, но повечето свещеници не подкрепят тази опция. Никога не се знае кой може да изрови в градината - в случая това може да е животно, което ще оскверни яйцето.

Можете да отидете до реката и да хвърлите яйцето във водата - това не се счита за оскверняване.

Забранено е изхвърлянето на старото великденско яйце в боклука, на пътя, в канализацията или да се използва за хранене на птици, прасета и кучета.

Много домакини използват термични филми за украса на великденските яйца. Важно е да запомните, че свещениците не одобряват залепването на изображения на светци върху яйца. Първо, яйцето може да се счупи, следователно термичният филм с изображението на светеца ще бъде разкъсан и второ, ако искате да съхранявате такова яйце - термичното фолио няма да му позволи да диша и то ще се развали бързо.

Така че, ако сте украсили яйце с термофолио (или сте го получили като подарък), по-добре е да го изядете веднага и да не изхвърляте опаковката, а да я изгорите.

Как и кога да почистваме преди Великден?


 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес