Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво разкрива формата на дупето за здравето

17 февруари 2022, 20:50 часа

Знаете ли, че дупето е тази част от тялото ни, циято форма е много показателна за нашето здравословно състояние? В тази зона се натрупват най-много мазнини и количеството им е показателно за състоянието на кръвоносните съдове и сърцето, а хората с наднормено тегло са в рисковата група за заболявания като инсулт или високо кръвно налягане.  Днес ще ви разкажем какви здравословни проблеми издава формата на дупето.

Дупе във формата на сърце, имат жените, които имат заоблен ханш, с по-широка долна част и тънка талия. Тези жени лесно натрупват мазнини в тази област на тялото си, но и лесно могат да се избавят от тях. Ако сте от тези, които имат твърде едри бедра и ханш, то причините за това, могат са крият или в заседналия начин на живот, прекаления стрес или в неправилно хранене. Причината за натрупаните излишни мазнини може да се държи и на прекалената употреба на алкохол. Тези хора са предразположени към развитието на остеоартрит или появата на целулит. Нашият съвет към тях е да се движат повече, било то да тичат или да ходят или да правят упражнения , насочени към долната част на тялото и да консумират повече плодове, зеленчуци и протеини.

Хората с квадратно дупе, са от тези, които пропорционално качват килограми и са с добър метаболизъм. Проблемите с натрупването на мазнини в областта на хълбоците, може да се дължат на недобре подбрана тренировъчна програма или да са провокирани от прекомерната секреция на хормона кортизол. Подходящи за тях са упражненията за крака и рамене и лека диета, с прием на по-малко калории.

Намаляването на нивата на естроген с напредването на възрастта, води до натрупването на мазнини, като така дупето се оформя във вид на обърнат триъгълник. Това може да доведе до редица здравословни проблеми, като повишаване на теглото, депресия, сърдечни заболявания, слаби и лесно чупливи кости, както и до редица инфекции. За тези хора е препоръчително да тренират редовно, като упражненията трябва да са съобразени с техните възможности и да спазват диета, с ограничен прием на мазнини.

Най-здрави са хората, които имат кръгло дупе. Въпреки това, ако не се хранят правилно и не се движат достатъчно, мазнините могат да се натрупат лесно в тази част от тялото им. Ето защо, за да запазят перфектната си форма те трябва да спортуват активно и да се хранят балансирано.

Има хора и с плоско дупе или така напечения „мъртъв задник“. Нарича се така, защото мускулите в тази част на тялото атрофират, когато прекарваме много дълго време седнали. Това е причина за появата на глутеална амнезия. За да си върнете формата ви съветваме на ходите повече и да правите упражнения за разтягане на мускулите на дупето.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес