Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво пропускаме, когато мием ръцете си: Съвети за възвръщане на младостта на кожата

12 септември 2024, 11:26 часа

Недобре разработеният и изсушаващ почистващ продукт за ръце може да нанесе много щети.

Кожната бариера е сложна и многофункционална. Тя се състои от киселинна обвивка (която се отнася до леко киселинния характер на кожата), влагозащитна бариера, кожен микробиом и дори има собствена имунна система.

Още: Витамин Е за премахване на белези по кожата: Действа ли наистина

Всички те работят заедно, за да запазят добрите неща вътре и лошите навън. Когато работи правилно, тя може да неутрализира радикалните увреждания, да намали възпаленията в организма и да задържа влагата.

Кожата е устойчива, но за съжаление може да бъде повлияна от много външни стресови фактори, като например дразнещи продукти за грижа за кожата.

Едно от най-лошите неща, които можете да направите, е да използвате агресивни почистващи продукти, като например сулфати. Те разтварят естествените липиди на кожата, потенциално променят микробиома и нарушават pH на кожата.

Тези промени могат да доведат до сухота, лющене, фини линии, тъмни петна, крепиране на кожата и други признаци на стареене.

Какво да търсите в продуктите за измиване на ръце

Има няколко ключови елемента, които трябва да се търсят, когато се купува почистващ продукт за ръце, и всеки елемент води до една проста цел: защита и подхранване на кожната бариера.

  • Нежни повърхностноактивни вещества

Обикновено специалистите избягват да казват на хората да използват сулфати - те не са „токсични“, но са изключително груби за кожата. По-скоро избират нежни повърхностноактивни вещества от растителен произход, които не са толкова разрушаващи.

Направете още една крачка напред и потърсете такива, които са произведени от лесно възобновяеми ресурси и са биоразградими. Някои от тях са: натриев лауроил метил изотионат, натриев кокоил изотионат, кокамидопропил бетаин и натриев метил олеоил таурат.

  • Хидратиращи овлажнители и емолиенти

Измиващите продукти винаги трябва да са обогатени с хидратиращи съставки, които да помагат за възстановяване на влагата по време на почистването. Те могат да смекчат въздействието на почистващите агенти, както и да подхранват кожата по време на употреба:

  • Глицерин
  • Алое вера
  • Ботанически масла като масло от семена на моринга, масло от жожоба, кокосово масло, масло от авокадо и зехтин
  • Екстракти от овес
  • Мед
  • Сквалан

Която и от тези съставки да изберете, кожата ви ще е благодарна.

  • Антиоксиданти

Тези чудеса, борещи се със свободните радикали, помагат за поддържането на кожата здрава, избягват оксидативния стрес и ви предпазват от външни агресори. Антиоксидантите са достойна добавка към всеки продукт или формула, включително и към продуктите за измиване на ръце:

  • Коензим Q10
  • Витамин Е
  • Плодови и растителни екстракти
  • Поддържащи биомасата съставки

Кожният микробиом е важна част от функционирането на кожата ни - затова използването на съставки, които го подхранват, трябва да бъде част от всяка рутинна грижа за кожата:

Пребиотици: Пребиотиците по същество са хранителни вещества, с които се хранят организмите на кожата ви и които в крайна сметка поддържат процъфтяваща екосистема. Има много възможности за избор, едни от най-популярните варианти са, получени от морски зеленчуци, минерали, захари от растителен произход и екстракти от овес.

Постбиотици: Това са полезните странични продукти на организмите, живеещи по кожата - и за съжаление, поради съвременния начин на живот, сме загубили много от тези постбиотици. Последните постижения в областта на биотехнологичната грижа за кожата сочат, че можем да идентифицираме специфични странични продукти, да ги възпроизведем и след това да ги вкараме в локалната грижа за кожата, за да ги реплантираме върху нея. За постбиотици търсете ферменти, като например лактобацилус фермент.

Още: С топла или студена вода: Как е правилно да мием ръцете си

Изводът

Точно както е важно да намерите висококачествен почистващ продукт за лице, за да се грижите за кожата си, така е важно да използвате и качествен продукт за измиване на ръце. След това винаги използвайте крем за ръце, за предпочитане такъв, който е обогатен със здравословни съставки против стареене.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес